Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Talis maakt 220 woningen aardgasvrij met zonnepanelen, zonneboiler en doorstroomboiler
© Talis | Sustainergy

Talis maakt 220 woningen aardgasvrij met zonnepanelen, zonneboiler en doorstroomboiler

Woningcorporatie Talis heeft de eerste 2 van 220 aardgasvrije woningen opgeleverd. De woningen in de wijk Jerusalem in Nijmegen kennen een nieuwe combinatie: zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler.

In de woonwijk worden de bestaande woningen gesloopt en in 6 weken tijd worden op de bestaande fundering de nieuwe woningen gebouwd. Om de woningen aardgasvrij te maken, gebruikt Talis een combinatie van beproefde technieken, die nog niet op deze manier zijn toegepast.

Elektrisch verwarmen
Daarmee is Jerusalem straks de eerste bestaande buurt van deze grootte die op deze manier overgaat naar aardgasvrij met door zonne-energie verwarmde woningen. De woningen krijgen als test 9 zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler wordt verwarmd met zonnecollectoren. Als het warme water op is, komt de doorstroomboiler in actie. Deze verwarmt het water elektrisch na als het nodig is. Het is een stille en duurzame techniek, die volgens de betrokkenen altijd de garantie biedt voor warm water en een warme woning.

De techniek is mogelijk omdat de woningen zeer goed geïsoleerd zijn en vloerverwarming hebben. Daarnaast krijgen de woningen een warmte-terugwin-installatie voor de ventilatie. Het complete systeem wordt gemonitord om te leren van deze combinatie van technieken.

Blokje Om
De woningen zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen. Dankzij subsidie van de provincie Gelderland en met inzet van de gemeente was aardgasvrij mogelijk. Aan bewoners werd een voorstel voorgelegd, waarbij de energielasten omlaag konden. Bijna alle bewoners stemden direct in met aardgasvrij.

Al in 2014 startte Talis samen met bewoners de voorbereiding voor de werkzaamheden in Jerusalem. Nadat renovatie voor de naoorlogse woningen niet haalbaar bleek, is samen met bewoners gezocht naar een oplossing waarbij bewoners in hun eigen woning kunnen blijven wonen en de sociale en fysieke structuur in de wijk intact blijft. Dit leidde tot ‘Blokje Om’, een manier van woning bouwen waarbij prefab houtskeletbouw op de bestaande fundering kon worden gebouwd. Duurzaam vanwege de lichte materialen, en de prefabricage heeft als voordeel dat je snel kunt bouwen. Omdat bewoners maar 6 weken uit hun woning hoeven en ze een wisselwoning in de wijk krijgen, blijft het merendeel van de bewoners in de wijk.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Technique Solair zoekt:

Projectleider zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Nederland
Beter Duurzaam zoekt:

Projectleider Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Apeldoorn
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!