Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Arbor vangt ook bot bij Raad van State: plan golfbaan mag niet ingeruild voor zonnepark
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com

Arbor vangt ook bot bij Raad van State: plan golfbaan mag niet ingeruild voor zonnepark

De Raad van State geeft Arbor Projecten geen toestemming om het plan voor een golfterrein in te ruilen voor een zonnepark. De hoogste rechtsprekende instantie heeft de uitspraak van een lagere rechter vernietigd.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal weigerde in oktober 2018 een omgevingsvergunning te verlenen voor het realiseren van een zonneweide in Heythuysen, omdat het bouwplan in strijd was met het bestemmingsplan. De zonneweide zou een oppervlakte van ongeveer 40 hectare krijgen. Aanvankelijk wilde het bedrijf op deze ruimte een golfterrein realiseren, maar omdat dit economisch niet rendabel bleek, heeft het gezocht naar andere investeringsmogelijkheden.

Finaal oordeel
Arbor Projecten stapte na het weigeren van de omgevingsvergunning naar de rechtbank, maar die gaf de gemeente gelijk. Tegen die uitspraak maakte Arbor Projecten bezwaar en de rechtbank Limburg stelde Arbor Projecten in september 2019 in het gelijk. Daartegen maakte de gemeente Leudal weer bezwaar bij de Raad van State.

De Raad van State heeft nu een finaal oordeel geveld. De gemeente stelde eerder dat de huidige bestemming ‘Sport – Golfbaan’ uit het bestemmingsplan een natuurlijke overgang vormt tussen het agrarisch gebruik en de natuur, terwijl de zonneweide, vanwege haar omvang en stedelijke en industriële uitstraling, een onderbreking in het landschap zal gaan betekenen. Naar het oordeel van de Raad van State heeft de gemeente zich in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat de aangevraagde zonneweide, vanwege de omvang en het stedelijke en industriële karakter, de waarden van het landschap waarin de zonneweide is geprojecteerd, onevenredig zal aantasten. Het gemeentecollege mocht zich daarbij baseren op het advies van Heusschen Copier. Uit dat advies blijkt volgens de Raad van State duidelijk de conclusie dat de zonneweide een te grote omvang heeft, gebiedsvreemde elementen bevat en bestaande groenstructuren niet respecteert.

Hoger beroep gegrond
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft nu het beroep van de gemeente gegrond verklaard en vernietigt de uitspraak van de rechtbank Limburg van september 2019 waarin Arbor Projecten gelijk kreeg.

Bovendien wijst de Raad van State het verzoek van Arbor Projecten om schadevergoeding af. Wel wordt het college van burgemeester en wethouders van Leudal veroordeeld tot vergoeding van de projectkosten tot een bedrag van 1.068 euro.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Randstad
kWh People zoekt:

Senior Inkoper Verduurzaming

Fulltime (40 uur) - Randstad
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!