Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen ChristenUnie na kritische uitzending Nieuwsuur over zonneparken
© ChristenUnie

Kamervragen ChristenUnie na kritische uitzending Nieuwsuur over zonneparken

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie heeft Kamervragen gesteld aan minister Van ’t Wout na een kritische uitzending van Nieuwsuur, waarin een pleidooi wordt gehouden voor een stop op zonneparken.

Dik-Faber wil allereerst van de minister van Economische Zaken en Klimaat weten of de in de tv-uitzending genoemde cijfers kloppen.

Zonneladder
Nieuwsuur meldde afgelopen week onder meer dat er komende jaren 28 vierkante kilometer aan zonneparken wordt aangelegd en dat slechts 10 procent van de bedrijfsdaken in Nederland zonnepanelen heeft. Het ChristenUnie-Kamerlid wil weten of Van ’t Wout de conclusie deelt dat er op dit moment niet gehandeld wordt naar de zonneladder.

Faber vervolgt: ‘Deelt u de mening van de vragensteller dat het, met de schaarse ruimte die Nederland kent, van het grootste belang is dat er zuinig wordt omgegaan met ons landschap en onze landbouwgrond? Deelt u de mening dat het derhalve heel logisch is om eerst daken te gebruiken voor zonnepanelen en pas in laatste instantie weilanden en groen gebied? Bent u bereid om het advies van rijksadviseur Veldhuis op te volgen en bij het vormgeven van de energietransitie eerst vol in te zetten op zonnepanelen op daken?’

SDE++
Ook wil Faber weten of de minister de subsidieregeling SDE++ wil aanpassen om zon-op-dak verder te stimuleren. ‘Deelt u de opvatting dat de huidige SDE+-toekenningsvoorwaarden de verkeerde economische prikkel geven, door het zetten van zonneparken op weilanden economisch aantrekkelijker te maken dan het investeren in zon op dak? Welke actie gaat u ondernemen om deze verkeerde prikkel weg te nemen en het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken voor investeerders en energiecoöperaties?

Bouwbesluit
Tot slot wil Faber weten of Van ’t Wout het bouwbesluit aan wil passen, zodat alle nieuwe bedrijfsgebouwen en maatschappelijk vastgoed een dakconstructie hebben die geschikt is voor een groen dak en/of zonnepanelen.

‘Hebben gemeenten volgens u voldoende ruimtelijke instrumenten in handen om te regelen dat zonnepanelen vooral op daken worden gelegd en pas in laatste instantie op weilanden?’, besluit het Kamerlid.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
G2 Energy zoekt:

Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Uddel en/of Zutphen
TPSolar BV zoekt:

Junior Projectontwikkelaar

Fulltime (40 uur) - Lijnden, 1175 RM, Melbournestraat 9
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!