- Beslag op Ever Given: ‘Belangrijkste doel containers zo snel mogelijk naar Rotterdam halen’
- Stuurgroep Extra Opgave: 45 terawattuur extra groene stroom nodig voor elektrificatie industrie
- JinkoSolar verkocht afgelopen jaar bijna 19 gigawattpiek zonnepanelen
- ZonSamen vraagt 5 miljoen euro postcoderoossubsidie aan voor zonnepanelen Thuisvester
- CBS: energieverbruik Nederland 3 procent gedaald, inzet wind en zon fors gestegen
- Vlaanderen introduceert renteloze renovatiekrediet voor verduurzamingen woningen
- Nationaal Groeifonds kent industrie 338 miljoen euro toe voor opschalen groene waterstof
- Vakbeurs Solar Solutions International krijgt broertje in Duitsland
Tweede Kamer neemt motie aan voor nationaal afwegingskader en zonneladder bij zonneparken
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) die voorziet in een nationaal afwegingskader en een zonnelader voor zonne-energieprojecten, en meer specifiek voor zonneparken.
De motie, die eerder deze week door Faber samen met Agnes Mulder (CDA), Rob Jetten (D66) en Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) werd ingediend, moet de vele bouwplannen in Nederland rond zonneparken structureren.
De regering is door het aannemen van de motie nu verzocht om:
- in samenspraak met decentrale overheden een zonneladder op te stellen voor de inpassing van zonne-energie, die als nationaal afwegingskader kan worden benut bij het opstellen van regionale energiestrategieën, zodat primair onbenutte daken en terreinen worden benut en landbouw en natuur zo veel mogelijk worden ontzien;
- hierbij de landbouwsector, de zonne-energiesector en netbeheerders te betrekken;
- deze sturingsinstrumenten voor ruimtelijke inpassing en participatie conform de systematiek van de Omgevingswet te verankeren in rijksbeleid – bijvoorbeeld de NOVI – en waar nodig ook regelingen aan te passen die belemmerend werken, zodat daken beter kunnen worden benut voor het opwekken van zonne-energie en zo nodig hier ook met decentrale overheden afspraken over te maken.
Staatsrechtelijk gezien kan het kabinet een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar gezien de brede steun uit de Tweede Kamer is dit onwaarschijnlijk. Naast de ChristenUnie, CDA, D66 en VVD stemden ook de SP, PvdA, GroenLinks, Denk, 50+ en SGP voor de motie. Samen zijn deze partijen goed voor een ruime meerderheid van de 150 zetels in de Tweede Kamer.