Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Curator onderhandelt over doorstart failliete fabrikant van pvt-panelen Viridi Production
© Jarretera | Dreamstime.com

Curator onderhandelt over doorstart failliete fabrikant van pvt-panelen Viridi Production

Curator Mink Severiens voert momenteel onderhandelingen over een doorstart van de failliete fabrikant van pvt-panelen Viridi Production uit Hengelo. De pvt-panelen van het bedrijf wekken stroom en warmte op.

Viridi Production werd vorige maand door de rechtbank failliet verklaard.

Start-up
De curator heeft de afgelopen periode veelvuldig contact gehad met directeur Johan Visser over de achtergronden en oorzaken van het faillissement. Viridi Production houdt zich sinds de oprichting in 2015 bezig met de ontwikkeling van een collector, die geplaatst kan worden op de achterzijde van een zonnepaneel en zo een pvt-paneel vormt.

Volgens Visser is de gebruikte techniek uniek en voor de ontwikkeling van de collector is Viridi Production een licentieovereenkomst aangegaan met Viridi Holding, die het patent op de gebruikte techniek heeft. De curator schrijft dat Viridi Production in feite gezien moet worden als een start-up, die met name middels subsidies en private investeringen zijn bedrijfsactiviteiten financierde.

Pilotprojecten
De ontwikkelde collector is in een aantal pilotprojecten getest en Visser heeft tegen de curator verklaard dat de ontwikkeling van de collector zich in een eindstadium bevindt.

Om opdrachten binnen te krijgen, is Viridi Production in 2018 een samenwerking aangegaan met Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel (HMO) die als launching customer fungeert. In samenwerking met HMO is eind 2018 voor 3 projecten SDE+-subsidie aangevraagd voor de levering van in totaal 2.140 pvt-panelen. De subsidies, ruim 1,4 miljoen euro, zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) toegekend. Dat was voor Impact Investor CV aanleiding om als investeerder/aandeelhouder toe te treden tot Viridi Holding, teneinde de lopende bedrijfsactiviteiten van Viridi Productions te financieren.

Coronacrisis
In 2019 heeft RVO.nl ook voor 3 andere HMO-projecten SDE+-subsidie verstrekt, met een totale omvang van in totaal 2,3 miljoen euro en nog eens 3.430 pvt-panelen. In 2020 is de eerste opdracht van HMO binnengekomen, deze betrof de levering van 140 pvt-panelen met een warmte-installatie ten behoeve van het kantoorgebouw te Hengelo, waarvan HMO eigenaar is.

Vanwege de coronacrisis is het volgens het verslag van de curator bij die ene opdracht van HMO gebleven en zijn andere opdrachten vanwege de pandemie uitgesteld. Er is nog getracht om nieuwe investeerders aan te trekken en ook om van andere partijen dan HMO opdrachten te krijgen, maar dat is niet gelukt. Toen het duidelijk werd dat de liquiditeitspositie van Viridi Production onhoudbaar zou gaan worden, omdat op korte termijn geen nieuw kapitaal kon worden aangetrokken en er ook geen nieuwe opdrachten te verwachten waren, is besloten om het eigen faillissement aan te vragen.

De curator is in het kader van een doorstart drukdoende om de aangetroffen activa te verkopen en is hierover in gesprek met meerdere potentiële overnamekandidaten.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Econnetic bv zoekt:

Senior Consultant zonne-energie

32-40 uur - 3972LK
kWh People zoekt:

Senior Purchaser

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!