logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
16 februari 2021

Yuso eerst energiebedrijf in Vlaanderen met dynamisch elektriciteitscontract voor prosumenten

Energieleverancier Yuso lanceert als eerste in Vlaanderen een dynamisch elektriciteitscontract voor zakelijke klanten met een digitale meter. Zij kunnen een dynamisch afname- en terugleveringscontract afsluiten.

De Vlaamse energieregulator VREG nam eerder dit de teruglevercontracten van energiebedrijven op in zijn prijsvergelijker V-test. Zo kunnen eigenaren van zonnepanelen een eerlijke vergelijking maken. Vanaf 2021 moeten inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen op hun dak leggen namelijk 2 energiecontracten afsluiten: één voor de stroom die ze aankopen en één voor de stroom die ze verkopen. 

Per uur
Naast elektriciteitscontracten met een vaste en een variabele prijs toont de V-test ook contracten met dynamische energiecomponent. In een dynamisch contract wordt de prijs doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen op de beurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

Voor consumenten zijn er op dit moment nog geen dynamische elektriciteitscontracten, maar VREG verwacht dat dit in de komende maanden verandert. Yuso bijt nu dus het spits af met een dynamisch afnamecontract én een dynamisch terugleveringscontract voor professionele klanten met zonnepanelen en een digitale meter.

Zonnestroom van particulieren
Met de digitale meter is het mogelijk om de stroomafname en - productie op kwartierbasis te meten. Yuso stelt dat de markt in principe klaar is voor de verwerking van kwartiermetingen uit slimme meters, maar dat dit wettelijk nog moet worden goedgekeurd. Zodra dit wel het geval is, wil het bedrijf ook stroom van particuliere zonnepaneeleigenaren gaan opkopen.

De energieleverancier hierover: ‘Verwacht wordt dat we tegen april een dergelijk product kunnen lanceren. Eens de wet is goedgekeurd, is Yuso klaar om injectie op te kopen. Yuso zal je dan billijk vergoeden voor je geïnjecteerde stroom, zal tegelijk ook in de levering van je zaak voorzien – wat overigens sowieso nu al een verstandige beslissing is voor bedrijven met een AMR-meter – en benut deze zonnestroom binnen haar eigen portefeuille om onze energievoorziening nog groener te maken.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten