logowvhj2023
© Ahavelaar | Dreamstime.com
© Ahavelaar | Dreamstime.com
2 februari 2021

Samenwerking LTO Bedrijven en NLgroen voor verkoop zonnestroom van duizenden boeren

LTO Bedrijven en Waltmans bundelen de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren binnen het bedrijf NLgroen. Ruim 2.000 producenten van wind- en zonne-energie verwaarden zo hun groencertificaten.

70 procent van de via NLgroen verhandelde groencertificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders die investeren in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters.

Garanties van Oorsprong
De opwekkers ontvangen naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit ook Garanties van Oorsprong (GvO’s). De handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren bemiddelen tussen opwekkers en afnemers van certificaten zoals GvO’s. Via het bedrijf NLgroen moet een optimale vergoeding voor de opwekkers van duurzame energie gerealiseerd worden.

LTO Bedrijven en Waltmans investeren in deze activiteiten om het vermarkten van GvO’s en de energietransitie voor Nederlandse ondernemers gemakkelijker te maken. Beide partijen nemen een belang van 50 procent in NLgroen.

Zonde
Energieadviseur Nick Waltmans is enthousiast over de samenwerking: ‘Dankzij de samenwerking met LTO Bedrijven breiden we het aanbod van GvO’s uit en kunnen we deze nog beter vermarkten. Het is belangrijk dat ondernemers die lokale duurzame energie produceren zélf de waarde van hun GvO’s ontvangen. De certificaten zijn apart van de stroom te verhandelen, maar bij kleine producenten gebeurt het vaak dat de GvO’s automatisch overgaan naar de energiemaatschappij die de elektriciteit afneemt. En dat is zonde. Hoe meer ondernemers zich bij ons aansluiten, hoe meer we onze handelspositie kunnen versterken. Het is dus een goede stap om de krachten te bundelen.’

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven, vult aan: ‘We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie. We hebben veel vertrouwen in de knowhow van het team van NLgroen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.