Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Monulights onthult verlichte grafsteen met geïntegreerd zonnepaneel

Monulights onthult verlichte grafsteen met geïntegreerd zonnepaneel

Monulights heeft een grafmonument onthuld dat overdag zonne-energie opwekt en opslaat en zodra de schemering invalt, verlicht is. Het is ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft.

Ondernemer Guus Sanstra zocht voor het product de samenwerking met de technische universiteit. 

Handgemaakt
Ieder grafmonument wordt met de hand gemaakt op basis van de wensen van de nabestaanden. Zij kunnen zelf de vorm, afbeelding, opschrift en stijl kiezen. Het op maat gemaakte zonnepaneel en de accu, die ingebouwd zijn, slaan overdag energie op. Al bij zachte schemering gaat de verlichting automatisch aan. Bewolkte dagen zijn geen probleem dankzij het accupakket, dat voor langere tijd energie op kan slaan. Hierdoor weten mensen zeker dat het grafmonument iedere avond zacht verlicht zal worden. 

Technische uitdagingen
Bij het idee om verlichting aan te brengen in een grafmonument stuitte de ontwerper 7 jaar geleden al snel op het eerste probleem: er zijn op begraafplaatsen doorgaans geen stroompunten. Zo kwam hij op het idee om met een zonnepaneel met accu te werken. Echter, een groot zonnepaneel op een grafsteen was geen optie. In samenwerking met TU Delft werd een systeem ontwikkeld, waarna een op maat gemaakt zonnepaneel en bijpassende accu konden worden gemaakt. Er waren ook andere technische uitdagingen. Zo moest de verlichting automatisch aan- en uitgaan en het was cruciaal dat zowel het zonnepaneel als de accu vrijwel onzichtbaar verwerkt werden in het ontwerp. Daarnaast was het een vereiste dat de verlichting, ongeacht de voorraad, consistent gedimd was om de liefdevolle uitstraling te behouden. 

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

International Sales Manager

Fulltime (40 uur) - Hoofdkantoor Haarlem
Kieszon zoekt:

AFAS Beheerder

Fulltime (40 uur) - Rosmalen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!