logo
wvhj2023
© Robert Van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert Van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
19 januari 2021

Scholen kunnen via nieuwe subsidie voor ventilatie SUVIS zonnepanelen plaatsen

Via de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) kunnen gemeenten per direct subsidie aanvragen om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Ook zonnepanelen zijn subsidiabel.

Daar is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: de SUVIS-subsidie mag niet gestapeld worden met andere subsidieregelingen zoals de ISDE of SDE+(+). Gemeenten kunnen sinds 4 januari de aanvraag namens scholen indienen. De regeling staat open tot en met 30 juni 2021.

Coronavirus
Gemeenten kunnen de regeling benutten voor het verbeteren van het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. De SUVIS-regeling is een van de instrumenten die indirect moet bijdragen aan het bestrijden van het coronavirus, in dit geval door de verspreidingskansen van het virus te verlagen door het verbeteren van de luchtkwaliteit in schoolgebouwen.

Gemeenten moeten de uitkering per project aanvragen. Een project betreft een of meerdere schoolgebouwen op dezelfde locatie. Het aantal aanvragen dat gemeenten kunnen indienen is onbeperkt. Maximaal 30 procent van de totale kosten zijn subsidiabel en de maximale toekenning bedraagt 1 miljoen euro per aanvraag.

116 aanvragen op dag 1
Premier Rutte meldde eerder deze maand tijdens een coronadebat aan de Tweede Kamer dat er op de eerste dag dat de SUVIS-regeling open was al 116 aanvragen binnenkwamen. ‘Daarmee is al een kwart van het beschikbare budget aangeslagen’, aldus Rutte. In de eerste week van deze openstelling is dit al opgelopen tot 42 miljoen euro via 239 aanvragen.

Het totale subsidiebudget voor de SUVIS-regeling is voor dit jaar 98,7 miljoen euro, maar in de komende jaren is in totaal 360 miljoen euro beschikbaar. De subsidiebedragen zijn als volgt:

  • 150.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal minder dan 250 leerlingen;
  • 210.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 250 tot 500 leerlingen;
  • 420.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 500 tot 1.000 leerlingen;
  • 800.000 euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 1.000 tot 2.000 leerlingen;
  • 1 miljoen euro voor een of meer schoolgebouwen met in totaal 2.000 leerlingen of meer.

Cofinanciering
Een bijdrage van 30 procent in de kosten zal gemeenten en schoolbesturen die nu nog onvoldoende middelen hebben volgens de rijksoverheid handelingsperspectief geven. De overige 70 procent van de kosten zal tot stand komen door middel van cofinanciering. Vanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor onderwijshuisvesting kunnen gemeenten en schoolbesturen samen afspraken maken over de verdeling van deze 70 procent, om zo te komen tot het totale benodigde bedrag aan investeringen in het gebouw.

De bouwactiviteiten van de scholen moeten starten tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2022. Op uiterlijk 31 december 2023 moet de bouw afgerond zijn. Dit kan door de minister uitgesteld worden tot 30 juni 2024. Kenniscentrum Ruimte OK biedt gemeenten en schoolbesturen ondersteuning aan bij hun aanvraag.

Duurzaamheid gebouwen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bevestigt dat de kosten van ontwerp, bouwmateriaal, bouwmaterieel, gebouwgebonden installaties, projectmanagement en arbeid, inclusief kosten voor sloop en lood- en asbestverwijdering, meegenomen mogen worden in het project. ‘Het moet gaan om een project voor het verbouwen van een bestaand schoolgebouw waarin in ieder geval noodzakelijke en energiezuinige maatregelen worden getroffen om het binnenklimaat te verbeteren. Het project kan dus ook groter zijn dan alleen het verbeteren van binnenklimaat’, aldus RVO.nl.

‘Het aanbrengen van ventilatie kan, zeker in gebouwen waarin nog geen ventilatiesysteem aanwezig was, leiden tot een hoger energieverbruik’, is te lezen in de toelichting op de regeling. ‘Daarom voorziet deze regeling ook in het bekostigen van flankerende energiebesparende maatregelen om het uiteindelijke energieverbruik (en daarmee ook de CO2-uitstoot) te beperken of gelijk te houden. … Tevens kan hiermee een bijdrage worden gerealiseerd aan het verbeteren van de energieprestatie en duurzaamheid van de schoolgebouwen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten