logo
wvhj2023
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
© Inge Hogenbijl | Dreamstime.com
18 januari 2021

ACM gaat betaalbaarheid energietransitie voor consumenten onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dit kalenderjaar onderzoek doen naar betaalbaarheid van de energietransitie voor consumenten. Bovendien krijgen netbeheerders extra experimenteerruimte.

Dit alles is op te maken uit het jaarplan van de ACM.

Waterstof
De ACM gaat ruimte geven aan netbeheerders voor experimenten die de energietransitie bevorderen, bijvoorbeeld met waterstof. De ACM voorziet ook dat de energietransitie tot hogere kosten leidt.

Congestie
In 2021 wijzigt de ACM de spelregels voor netbeheerders, zodat duidelijker is wat de rechten en plichten zijn bij congestie in hun energienetten. Op deze manier stelt de ACM actief te willen stimuleren om belemmeringen in het netwerk als gevolg van congestie versneld op te lossen. Deze congestie op knelpunten in het netwerk waar onvoldoende capaciteit is om te voldoen aan de vraag naar transport van elektriciteit, vormt ook een belemmering voor de energietransitie.

Kosten
De ACM schrijft in haar jaarplan te voorzien dat de energietransitie tot hogere kosten leidt. ‘Naast duurzaamheid is ook betaalbaarheid van energie voor consumenten een publiek belang dat de ACM behartigt. Daarom houden we oog voor de balans tussen het bevorderen van de energietransitie en de betaalbaarheid voor consumenten op de korte en langere termijn. Zo gaan we in 2021 in onze methodebesluiten voor netbeheerders op zoek naar die juiste balans tussen betaalbaarheid en ruimte om te investeren in de energietransitie.’

Misleidende claims
Consumenten willen volgens de ACM steeds vaker duurzaamheid betrekken bij de keuzen die ze maken bij het aanschaffen van producten of diensten. ‘Wij stimuleren dit door ervoor te zorgen dat consumenten daarbij kunnen rekenen op eerlijke en duidelijke informatie, bijvoorbeeld over de herkomst van hun stroom en bij het isoleren van hun huis. De ACM treedt in 2021 daarom op tegen bedrijven die misleidende claims doen over het duurzame karakter van producten en diensten. In 2021 controleren we onder andere of energieleveranciers hun afnemers goed informeren over de herkomst van hun elektriciteit, niet alleen van groene, maar ook van grijze stroom. Daarnaast pakken we bedrijven aan die onduidelijk zijn over de prijzen van elektriciteit bij laadpalen, over hun aanbod van deelname in windenergie of bij de werving voor energiecontracten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten