- Ruim 200.000 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen krijgen geen compensatie
- Hoogte compensatie Vlaamse eigenaren van zonnepanelen bekend: maximaal 4.360 euro terug
- SolarCare: opbrengst zonnepanelen in 2020 gestegen naar 0,94 kilowattuur per wattpiek
- Veritec en ROC Midden Nederland starten opleiding tot monteur zonnepanelen
- China installeert in 1 maand tijd 23,3 gigawattpiek zonnepanelen
- PvdA: onderzoek subsidie voor uitrol zonnepanelen in Caribisch Nederland
- Ook SGP stelt Kamervragen over opkopen zonneparken door buitenlandse investeerders
- ASTER: aanbesteding huisvestingsmaatschappijen voor zonnepanelen wel voor kleinere installateurs
Fabrikant van zonneramen PHYSEE haalt 4 miljoen euro kapitaal op
De Delfste fabrikant van zonneramen PHYSEE heeft 4 miljoen euro groeikapitaal opgehaald. Met dit geld zet het bedrijf een eerste stap in de wereldwijde uitrol van SmartSkin; een slimme gevel die stroom opwekt.
PHYSEE verwierf in deze investeringsronde nieuw kapitaal van Timeless Investments, SHAPE Capital, DWI Grundbesitz en het European Research Fund. De miljoenen euro’s aan groeikapitaal zijn opgehaald in de eerste helft van een Series A-investeringsronde. De scale-up zet dit nieuwe kapitaal in voor opschaling van de technologie, na onlangs met 2 wereldwijde glasfabrikanten een salespartnership te zijn gestart. De komende maanden rondt PHYSEE zijn volledige investeringsronde af.
Wereldwijde glasfabrikanten
Sinds de oprichting in 2014 ontwikkelde PHYSEE 3 producten: de SmartSkin-gevel, de PAR+-coating en POWER+-coating. Eind 2019 bracht PHYSEE zijn SmartSkin-technologie op de markt: een combinatie van sensoren, zonnecellen en een batterijsysteem geïntegreerd in de raamkozijnen. De technologie analyseert gegevens als temperatuur, licht en luchtkwaliteit waarmee een zelflerend algoritme klimaatinstallaties – zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning – van het gebouw zelfstandig aanstuurt. Gebouwen worden hierdoor tot 30 procent zuiniger, en dragen bij aan het comfort, geluk en de productiviteit op de werkvloer.
Ferdinand Grapperhaus junior, chief executive officer van PHYSEE: ‘We zwemmen al 6 jaar tegen de stroom in omdat wij zien dat het anders kan én moet. Alleen merken we dat veel investeerders in Nederland disruptieve en duurzame hardware-innovaties vaak nog nieuw en eng vinden om in te investeren. En met name op zoek zijn naar een herkenbaar en gemakkelijk te schalen softwareplatform. Juist daarom zijn we onze nieuwe aandeelhouders zeer dankbaar voor het vertrouwen. Zij nemen verantwoordelijkheid en zijn zo een driver for change. Samen gaan wij het verschil maken door deze impactvolle technologie op te schalen.’
Planten sneller laten groeien
Nu de wereldbevolking snel groeit naar zo'n 9 miljard mensen is er in 2050 twee keer zoveel voedsel nodig en is er minder land om dit op te verbouwen. Het afgelopen jaar ontdekte PHYSEE in het lab een manier om planten sneller te laten groeien met dezelfde hoeveelheid zonlicht.
De door PHYSEE ontwikkelde transparante PAR+-coating zet uv-licht om in PAR-licht, waardoor gewassen 7 procent sneller groeien. Met de nieuwe investering test PHYSEE het komende jaar samen met de Universiteit van Wageningen hoeveel sneller gewassen zoals tomaten groeien op dezelfde hoeveelheid grond.