Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Ministerie start marktconsultatie voor subsidie van productie groene waterstof

Ministerie start marktconsultatie voor subsidie van productie groene waterstof

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is een marktconsultatie gestart voor een tijdelijk opschalingsinstrument voor de bouw van elektrolysers voor de productie van groene waterstof.

De consultatie is gericht op bedrijven die overwegen in de komende jaren elektrolysers te bouwen om met bijvoorbeeld wind- en zonne-energie groene waterstof te produceren en daarover op korte termijn – tussen eind 2021 en midden 2023 – een investeringsbeslissing willen nemen.

250 miljoen euro subsidie
Met de consultatie wil het ministerie informatie ophalen zoals de looptijd van het project, het aantal vollasturen en exploitatiesteun of investeringssteun. Met deze informatie kan het ministerie een tijdelijk opschalingsinstrument vormgeven, om de bouw en het gebruik van elektrolysers te stimuleren.

Het tijdelijke opschalingsinstrument wordt gefinancierd vanuit de 35 miljoen euro per jaar die beschikbaar is voor de nieuwe, tijdelijke exploitatiesteun als onderdeel van de kabinetsvisie waterstof. Het beoogde totale subsidiebedrag bedraagt circa 250 miljoen euro voor het gehele instrument dat uit één of enkele tenders zal bestaan via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Het zou echter ook kunnen dat de systematiek van de SDE++ niet geheel past op de specifieke ondersteuningsbehoefte voor waterstofproductie via elektrolyse. De tweede mogelijkheid is daarom het opzetten van een nieuwe regeling voor exploitatiesubsidie die is toegesneden op de productie van waterstof via elektrolyse. Ten opzichte van de eerste variant biedt een nieuwe regeling in principe ruimte om elektrolyse voor meer vollasturen te ondersteunen, maar is de subsidieperiode circa 7 jaar in plaats van 15 jaar.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
kWh People zoekt:

Senior Ontwikkelaar PV

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Xperal zoekt:

Project Engineer PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Weert, 6004 RM, 3a
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!