Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaamse topondernemers verkopen aandelen in Amerikaanse zonne-energiebedrijf

Vlaamse topondernemers verkopen aandelen in Amerikaanse zonne-energiebedrijf

De Vlaamse ondernemers Paul Thiers en Filip Balcaen hebben hun aandelen verkocht in het Amerikaanse zonne-energiebedrijf Origis Energy. Welk bedrag er met de managementbuy-out is gemoeid, is niet bekend.

Global Atlantic, dat sinds eind 2018 een minderheidsbelang bezat in Origis Energy, heeft het bedrijf samen met het huidige management overgenomen en financiert de buy-out.

Rijkste Belgen
Paul Thiers, behorend tot de 400 rijkste Belgen, is een van de oorspronkelijke oprichters van Origis Energy. Thiers verdiende het merendeel van zijn geld met de verkoop van de internationale houtgroep Unilin. Die ging zo’n 15 jaar geleden voor 2,2 miljard euro onder de hamer. Enkele jaren later richtte Thiers Origis Energy op.

De Vlaamse ondernemer Filip Balcaen investeerde 5 jaar geleden 22 miljoen euro in h Origis Energy waarvan het hoofdkantoor inmiddels zetels in het Amerikaanse Miami. Balcaen verwierf destijds via zijn investeringsvehikel Baltisse 36 procent van de aandelen van Origis Energy. Zowel Balcaen als Thiers treden terug uit de raad van bestuur van Origis Energy.

Pijplijn
Waar Origis Energy bij de entree van Balcaen een portfolio had van 600 megawattpiek aan zonne-energieprojecten had – waarvan een groot gedeelte in Europa – is dat inmiddels gegroeid naar 1 gigawatt(piek) verdeeld over 150 verschillende energieopslag- en zonne-energieprojecten. Bovendien zit er nog 3 gigawatt(piek) aan projecten in de pijplijn die in 2023 gerealiseerd moeten zijn.

Guy Vanderhaegen, een van de andere oprichters van Origis Energy blijft chief executive officer en president van Origis Energy. ‘Paul en Filip hebben Origis vanaf het begin gesteund en hebben een belangrijke rol gespeeld in ons succes’, aldus Vanderhaegen. ‘Nu we zijn uitgegroeid tot een toonaangevend Amerikaans bedrijf op het gebied van hernieuwbare energie, vonden ze het in het beste belang van het bedrijf om onze banden met Global Atlantic te versterken. We danken hen voor hun gewaardeerde bijdrage. Deze transactie versterkt niet alleen ons partnerschap met Global Atlantic, het toont ook het vertrouwen dat ze nog steeds in Origis hebben en hun sterke toewijding om ons te helpen ons bedrijf te laten groeien. Er komt namelijk nog meer als we een pijpleiding voor schone energie van 15 gigawatt ontwikkelen, met projecten van kust tot kust.’

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
EWiS zoekt:

Monteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Ede, 6716AA, Frankeneng 24A
kWh People zoekt:

Projectmanager duurzaam vastgoed

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!