logo
wvhj2023
© Gail Johnson | Dreamstime.com
© Gail Johnson | Dreamstime.com
5 januari 2021

Curaçao handhaaft vergoeding voor stroom uit zonnepanelen: terugverdientijd verder omlaag

De regering van Curaçao heeft besloten om de teruglevertarieven voor consumenten en bedrijven die stroom opwekken met zonnepanelen te handhaven op een niveau van 0,25 Antilliaanse gulden (NAf) per kilowattuur.

Sinds 2011 is het voor particulieren en bedrijven op Curaçao mogelijk om elektriciteit voor eigen gebruik middels zonnepanelen op te wekken. Daarbij worden de teruglevertarieven jaarlijks vastgesteld.

Onder internationale terugverdientijden
‘Middels het handhaven van de huidige teruglevertarieven per 1 januari 2021 wordt ervoor gezorgd dat particulieren of bedrijven een redelijke terugverdienperiode kunnen realiseren die thans zelfs onder de gangbare internationale terugverdientijden ligt’, schrijft de regering van Curaçao. ‘Tevens zijn hiermee de inkoopkosten voor het netwerkbedrijf redelijk in lijn met de brandstofclausule als onderdeel van de reguliere eindgebruikerstarieven voor elektriciteit.’

De markt voor zonnepanelen is volgens de regering in 2019 weer voorzichtig gegroeid en die groei heeft zich in 2020 voortgezet. ‘De belangrijkste factor hierin betreft de gemiddeld gedaalde investering voor een installatie met zonnepanelen, in combinatie met het redelijk stabiele niveau van de reguliere eindgebruikerstarieven voor elektriciteit. Dit heeft een gunstig effect op de terugverdientijd voor eindgebruikers met eigen duurzame elektriciteitsproductie voor eigen gebruik vanwege de besparingen die hieruit voortvloeien.’

Vergoeding elektriciteitsnet
Middels de ‘Tariefrichtlijn kleinschalige duurzame stroomvoorziening’ heeft de regering van Curaçao nu besloten om de tarieven ongewijzigd te laten. De vaste maandelijkse vergoedingen die zonnepaneeleigenaren moeten betalen voor de dekking van de kosten voor het gebruik en het ter beschikking staan van het elektriciteitsnet, de netwerkaansluiting en het productievermogen, blijven eveneens gehandhaafd.

De verschillende tarieven zijn in onderstaande tabel weergegeven.

Tariefgroep

Teruglevertarief in Antilliaanse gulden

Vaste maandelijkse netvergoeding in Antilliaanse gulden

Huishoudelijk

0,25 per kilowattuur

8,00 per kilowattpiek

Zakelijk

0,25 per kilowattuur

16,00 per kilowattpiek

Industrie standaard

0,25 per kilowattuur

24,00 per kilowattpiek

Industrie exportgericht

0,25 per kilowattuur

8,00 per kilowattpiek

Industrie importvervangend

0,25 per kilowattuur

24,00 per kilowattpiek

Hospitaal

0,25 per kilowattuur

8,00 per kilowattpiek

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten