logo
wvhj2023
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
© Maarten Zeehandelaar | Dreamstime.com
16 december 2020

Kamervragen GroenLinks over eilanden met zonnepanelen op IJsselmeer

Laura Bromet en Tom van der Lee van GroenLinks hebben Kamervragen gesteld aan ministers Wiebes en Schouten over de gevolgen van de mogelijke komst van drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer.

Onderzoeksinstituut Deltares en adviesbureau Bureau Waardenburg concludeerden afgelopen oktober in een onderzoeksrapport dat zonne-atollen – eilanden met zonnepanelen – voor de Noord-Hollandse kust van het IJsselmeer in de Wieringerhoek kansen bieden om zowel de natuur te versterken als zonne-energie op te wekken.

Routekaart
De 2 GroenLinks-Kamerleden hebben naar aanleiding van dat onderzoek meerdere Kamervragen gesteld. Ze willen onder meer weten wat de ministers tot nu toe gedaan hebben om een routekaart op te stellen met de kansen en risico’s van zonne-energie op water in Nederland en in hoeverre decentrale overheden, het bedrijfsleven en natuurorganisaties hierbij betrokken zijn.

De Tweede Kamer nam in januari een motie aan voor het opstellen van een routekaart zon op water. De motie werd met succes ingediend door Matthijs Sienot van D66 en ondersteund door Agnes Mulder van het CDA.

Agenda IJsselmeergebied
Verder hebben Bromet en Van der Lee de volgende vragen gesteld:

  • Herinnert u zich de ondertekening van de Agenda IJsselmeergebied 2050 in 2018 door 5 ministeries, 4 provincies, 32 gemeenten, 6 waterschappen, belangenverenigingen en bedrijfsleven? Klopt het dat een belangrijk onderdeel van die agenda voorschrijft dat het IJsselmeergebied een significante bijdrage wil leveren aan de energietransitie van Nederland en dat onderzocht zal worden hoe de benodigde investeringen en maatregelen in duurzame energie kunnen worden gecombineerd met versterking van gebiedskwaliteiten en gebruiksfuncties? In hoeverre is daar tot nu toe aandacht aan besteed?
  • Bent u op de hoogte van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) project Wieringerhoek? Klopt het dat dit project Wieringerhoek een MIRT-verkenning is gestart zonder energieopwekking? Wat vindt u daarvan?
  • Bent u bekend met het onafhankelijk onderzoek dat de provincie Noord-Holland en de gemeente Medemblik hebben laten doen naar de ecologische effecten van een plan dat voorziet in het opwekken van zonne-energie (circa 1,6 terawattuur) met zogenaamde zonne-atollen, waarbij tegelijkertijd circa 4.500 hectare nieuwe natuurontwikkelingen wordt aangelegd in het IJsselmeer (Wieringerhoek)? Wat vindt u van die studie?
  • Wat vindt u van de oproep van de provincie Noord-Holland en de gemeenten Medemblik en Hollands Kroon om de doelstelling van het Rijksproject Wieringerhoek te verbreden en te combineren met (zonne-)energieopwekking?
  • Kunt u op korte termijn de doelstelling van het Rijksproject Wieringerhoek verbreden zodat dit voorziet in natuurontwikkeling, verbetering van de waterkwaliteit en het opwekken van energie? Zo ja, op welke termijn kunt u dit doen? Zo nee, waarom niet?
Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten