logo
wvhj2023
hero-image
12 december 2020

RIVM onderzoekt circulariteit zonnepanelen: focus op recycling en vrijkomen zorgstoffen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat binnen het onderzoeksproject DIRECT de komende jaren onder andere zonnepanelen langs een brede circulaire meetlat leggen.

Het creëren van een circulaire economie is meer dan het sluiten van grondstofketens. Wanneer gedurende de levenscyclus van producten, van fabricage tot en met recycling, fossiele energie wordt verbruikt of gevaarlijke stoffen vrijkomen, dan is van circulariteit immers feitelijk geen sprake. Dat is de constatering die aan de basis ligt van het onderzoeksproject DIRECT.

Ontwerpproces
Joris Quik, wetenschappelijk onderzoeker bij RIVM: ‘Designing Inclusively foR a safe and sustainable circular EConomy – oftewel DIRECT – is onderdeel van ons eigen strategische onderzoeksprogramma. Hiermee willen we bijdragen aan een goede inrichting van de transitie naar een circulaire economie. Bij het ontwikkelen van producten en processen, ook in het kader van de energietransitie, ligt de nadruk niet zelden op technologie en marktpotentie. Juist in die fase kan echter grote waarde gecreëerd worden vanuit een breed circulair perspectief. Binnen DIRECT ontwikkelen en implementeren we een methode om al tijdens het ontwerpproces te kunnen inschatten hoe veilig en duurzaam een product feitelijk is. We focussen ons daarbij op 3 onderzoeken: het maken van chemische stoffen met behulp van algen, circulair ontwerp van plastic medische hulpmiddelen en het gebruik van allerhande stoffen in zonnepanelen, met name de zorgwekkende.’

Lees hier het volledige artikel ‘RIVM onderzoekt circulariteit zonnepanelen’ in de december 2020-editie van Solar Magazine.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten