Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Dunkelflaute en record voor duurzame energie in november

Dunkelflaute en record voor duurzame energie in november

De productie van duurzame stroom kende in Nederland in november flinke pieken en diepe dalen. Uit cijfers van Energieopwek.nl blijkt dat sprake was van Dunkelflaute; een moment met nauwelijks wind- en zonne-energie.

Er was een record aan duurzame stroom op 2 november en een dieptepunt op 23 november.

2,5 procent
De maand kende ook een paar perioden met weinig zon- en windopbrengst, afgewisseld met een stevige windproductie. In totaal werd er in november 18 procent meer duurzame elektriciteit geproduceerd dan in de vergelijkbare maand het jaar ervoor.

Op de recorddag, 2 november, produceerden de windmolens en zonnepanelen genoeg stroom om aan 41 procent van de elektriciteitsvraag te voldoen. 3 weken later, op 23 november, leverden deze 2 bronnen slechts 2,5 procent van de vraag. Het was dit jaar volgens Energieopwek.nl één keer nog slechter. Op 23 januari kwam er maar 1,8 procent van de stroom uit de windmolens en de zonnepanelen.

Dunkelflaute
Aan het begin van de maand november – in de periode 5 tot en met 10 november – was er een zeer lage opbrengst uit wind en zon met slechts een derde van de normale opbrengst in deze periode. Ook aan het eind van de maand was er een korte periode van Dunkelflaute waarbij er nauwelijks wind- en zonne-energie was.

De grilligheid vertaalde zich in een minder snelle groei van de duurzame energie. In totaal werd er 18 procent meer geproduceerd dan de vergelijkbare maand een jaar ervoor. Dat is een tragere groei dan de maanden ervoor. Toen lieten de cijfers van Energieopwek.nl groeipercentages tussen de 25 en de 32 procent zien.

Wind op zee leidt
Ook in de totale stroomproductie zijn de slechte dagen terug te zien. Ruim 24 procent van de elektriciteit kwam in november uit duurzame bronnen. In oktober was dat nog bijna 29 procent. Wind op zee zorgde in november met 8 procent voor de meeste duurzame stroom, gevolgd door wind op land met 7,2 procent. Biomassa was goed voor 6,6 procent, een iets lager aandeel dan de maand ervoor, en zonne-energie voor 2,6 procent.

Mei staat in de statistiek op de eerste plaats. Toen kwam 30,1 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was wel midden in de eerste coronagolf: toen werd er bijna 10 procent minder stroom verbruikt dan normaal.

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
TechniQ Energy | Maatwerk in duurzame energie zoekt:

Marketing en Sales medewerker met affiniteit voor online en duurzame systemen

Fulltime (40 uur) - Serooskerke, 4353RT, 47+49A
Xperal zoekt:

Projectleider PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Weert, 6004 RM, 3a
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!