Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuw record bij productie windenergie, minder zonne-energie in oktober

Nieuw record bij productie windenergie, minder zonne-energie in oktober

Nederlandse windmolens hebben in oktober een recordhoeveelheid windenergie geproduceerd. De hoeveelheid zonne-energie viel juist laag uit door het geringe aantal zonuren. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl

De stijging van de windenergieproductie had 2 oorzaken: nieuwe windmolens en flinke wind.

Voor de kust
Het windpark Borssele 1&2, 23 kilometer voor de kust van Zeeland en in bezit van Ørsted, kwam in oktober volledig in productie. Oktober kende met name in het begin van de maand ook een paar winderige dagen. Daardoor groeide de windproductie in oktober met ruim 80 procent ten opzichte van de maand ervoor en kwam uit op 7 petajoule. Dat is gelijk aan 1 maand stroomgebruik van alle Nederlandse huishoudens. 

Minder zonuren
De totale groei van duurzame energie in totaal was wat minder spectaculair. Die kwam uit op een plus van 30 procent, zowel in vergelijking met vorige maand als dezelfde maand vorig jaar. Naast windenergie kwam een flink deel van de groei uit biomassa. Over de eerste 10 maanden van dit jaar ligt de productie van duurzame energie nu 21 procent hoger dan vorig jaar.

Voor zonne-energie was het een matige maand. Het KNMI meldt dat oktober een sombere maand was. De zon scheen zo’n 77 uur. Normaal is dat 115 uur. Omdat de dagen ook steeds korter worden, halveerde de zonproductie in vergelijking met september.

Tweede plaats
Van de totale stroomproductie kwam deze maand 28,9 procent uit duurzame bronnen. Wind op zee (9,6 procent) en wind op land (8,9 procent) waren de grootste producenten. Oktober staat daarmee op de tweede plaats dit jaar, maar was onder normale omstandigheden misschien wel een recordmaand. Mei staat in de statistiek op de eerste plaats. Toen kwam 30,1 procent uit hernieuwbare bronnen. Dat was wel midden in de eerste coronagolf: toen werd er bijna 10 procent minder stroom verbruikt dan normaal.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
GPC Europe zoekt:

Sales Representative Solar en Storage Solutions

Fulltime (40 uur) - Werkgebied is Antwerpen, Brabant en Limburg
Ikaros Solar Belgium NV zoekt:

Business Development Manager Netherlands

Fulltime (40 uur) - Schoten 2900
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!