- Ruim 200.000 eigenaren van zonnepanelen in Vlaanderen krijgen geen compensatie
- Hoogte compensatie Vlaamse eigenaren van zonnepanelen bekend: maximaal 4.360 euro terug
- SolarCare: opbrengst zonnepanelen in 2020 gestegen naar 0,94 kilowattuur per wattpiek
- Veritec en ROC Midden Nederland starten opleiding tot monteur zonnepanelen
- China installeert in 1 maand tijd 23,3 gigawattpiek zonnepanelen
- PvdA: onderzoek subsidie voor uitrol zonnepanelen in Caribisch Nederland
- Ook SGP stelt Kamervragen over opkopen zonneparken door buitenlandse investeerders
- ASTER: aanbesteding huisvestingsmaatschappijen voor zonnepanelen wel voor kleinere installateurs
Tweede Kamer verwerpt motie over voorkeursvolgorde subsidie via SDE++-ladder
De Tweede Kamer heeft een motie van de SP verworpen om een voorkeursvolgorde te hanteren bij het toekennen van subsidie via de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
Die voorkeursvolgorde moest volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven vastgelegd worden in een soort SDE++-ladder; een soort afgeleide van de zonneladder.
Advies Wiebes
Enkel de leden van de fracties van de SP, de PvdA, Krol, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Van Kooten-Arissen en DENK stemden voor de motie. Alle andere fracties stemden tegen, waardoor de motie is verworpen.
De Tweede Kamer volgt daarmee het advies van minister Wiebes die de motie ontraadde. ‘Binnen de SDE++-regeling vindt concurrentie tussen projecten en technieken plaats om zo te komen tot stimulering van de meest kostenefficiënte projecten’, aldus de minister. ‘Dit is van belang om met dezelfde middelen zoveel mogelijk CO2-winst te bereiken en zo de effecten op de energierekening beperkt te houden. Het maken van een onderscheid tussen verschillende partijen die in aanmerking komen voor subsidie op andere gronden dan kosten per vermeden ton CO2 zou een deel van deze concurrentie wegnemen en daarmee de kosteneffectiviteit van de regeling in het geheel verminderen. Daarnaast zou het introduceren van een dergelijke voorkeursladder in de SDE++ stuiten op bezwaren ten aanzien van de Europese interne markt en de wet Markt en Overheid.’