Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaanderen verplicht haalbaarheidsstudie zonnepanelen bij isolatiepremie verwijderen asbest
© Daniel127001 | Dreamstime.com

Vlaanderen verplicht haalbaarheidsstudie zonnepanelen bij isolatiepremie verwijderen asbest

Voor grotere dakoppervlakten in Vlaanderen waarbij in 2021 met een isolatiepremie asbest verwijderd wordt, moet de haalbaarheid voor de plaatsing van zonnepanelen onderzocht worden.

In het kader van het asbestplan wordt de komende jaren werk gemaakt van de geleidelijke verwijdering van de asbestdaken in Vlaanderen. De renovatie van deze daken biedt volgens minister van Energie Zuhal Demir ook een opportuniteit om zonnepanelen te plaatsen. Zij gaat de komende 2 jaar een recordbedrag van 124 miljoen euro investeren in het verwijderen van asbest. Dat is een verzesvoudiging van het gemiddelde jaarlijkse budget van 10 miljoen euro per jaar en tegelijk meer dan het dubbele van alle asbestinvesteringen de voorbije 5 jaar. Tussen 2015 en 2020 werd door opeenvolgende Vlaamse regeringen in totaal 51 miljoen euro besteed aan asbestafbouwbeleid.

2,7 miljoen woningen
Anno 2020 bevatten nog altijd ruim 2,7 miljoen woningen in Vlaanderen de kankerverwekkende stof en daarom verhoogt Demir de inspanningen. De minister legt de focus op gebouwen waar mensen wonen, verblijven of werken. Dat gaat over zowel scholen en zorginstellingen als particuliere woningen. 84 miljoen euro wordt gebruikt om in 2021 en 2022 een verhoogde isolatiepremie te geven voor dak- en buitenmuurisolatie bij residentiële en niet-residentiële gebouwen wanneer de verwijdering van asbest gepaard gaat met het isoleren van het dak of tegen de buitenmuren.

Vanaf 1 januari komt boven op de isolatiepremie een forfaitaire premie van 8 euro per vierkante meter wanneer gelijktijdig asbestleien, een asbesthoudend onderdak of asbesthoudende gevelbekleding worden verwijderd. 40 miljoen euro gaat naar asbestverwijdering in voornamelijk scholen of zorginstellingen via sectorprotocollen.

Zonneplan
In het afgelopen maand goedgekeurde Zonneplan schrijft Demir het volgende over de combinatie van het verwijderen van asbest en het plaatsen van zonnepanelen. ‘Vanaf 2021 wordt voor asbestdaken die worden gesaneerd en geïsoleerd, een verhoogde dakisolatiepremie ingevoerd. Aan deze premieregeling zal de uitvoering van een haalbaarheidsstudie van een pv-installatie worden gekoppeld voor grotere dakoppervlakten.’

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2021

De Marktgids Zonne-energie 2021 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Vlaamse zonne-energiemarkt gaat nieuw tijdperk in, Nederlandse zonne-energiemarkt na coronacrisis klaar voor...
Vacatures
Wocozon zoekt:

Ervaren en ondernemende Projectmanager

32-40 uur - 3454 PZ
kWh People zoekt:

Senior adviseur ontwikkeling duurzame energieprojecten

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!