Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepanelen en elektrisch materiaal zorgen voor emissievrije bouwplaats bij aanleg A16
© Frans Blok | Dreamstime.com

Zonnepanelen en elektrisch materiaal zorgen voor emissievrije bouwplaats bij aanleg A16

De aanleg van de A16 bij Rotterdam is het eerste project dat gebruikmaakt van de pilotregeling voor stikstofreductie in de bouwsector. Er wordt gewerkt aan de elektrificatie van materieel en gebruik van zonnestroom.

De A16 Rotterdam is een nieuwe, 11 kilometer lange snelweg tussen de A16/A20 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport.

Zonnepanelen
Voor de aanleg is de eerste volledig elektrische 25 tons graafmachine van Nederland in gebruik genomen. In de eerste helft van 2021 volgt meer elektrisch materieel, zoals een 30 tons rupsgraafmachine, een 16 tons mobiele graafmachine, een asfaltzaagmachine en een 20 tons shovel. De machines gaan lopen op innovatieve energiebronnen, zoals een aggregaat op mierenzuur, en 5 hybride aggregaten met een accupakket en zonnepanelen. Ook realiseert men een ultralage-emissie-zandoverslag om zand van schip aan wal te brengen.

Eerste energieneutrale snelweg met tunnel
Stefan van der Voorn, contractmanager bij Rijkswaterstaat, licht het initiatief toe: ‘De elektrificatie van materieel wordt ingezet om de sector te vergroenen. En dat is hard nodig met het oog op de klimaatopgave en de stikstofproblematiek. De elektrificatie van materieel helpt stikstof te verminderen bij de aanleg van wegen. De snelweg A16 Rotterdam heeft ook in de gebruiksfase hoge duurzaamheidsambities. Het wordt 's werelds eerste energieneutrale snelweg met een tunnel. Er wordt dus op meerdere fronten gewerkt aan een duurzame ontwikkeling van infrastructuur.’

Ten behoeve van het reduceren van stikstofemissies in de bouwsector heeft het kabinet besloten tot een pilotregeling voor de bouwsector à 25 miljoen euro. Met deze regeling beoogt het kabinet kennis en ervaring op te doen met de inzet van zero-emissie mobiele werktuigen in een breed spectrum van bouwactiviteiten, waaronder de grond-, weg- en waterbouw.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
KiesZon zoekt:

Uitvoerder

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
KiesZon zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - 5248 NL
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!