Solar Magazine - GIGA Storage neemt GIGA Rhino batterij van 12 megawatt in gebruik
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GIGA Storage neemt GIGA Rhino batterij van 12 megawatt in gebruik
© GIGA Storage

GIGA Storage neemt GIGA Rhino batterij van 12 megawatt in gebruik

GIGA Storage heeft in Lelystad de GIGA Rhino-batterij in gebruik genomen. De batterijcontainers zijn 16 meter lang en kennen in totaal een vermogen van 12 megawatt. Ze gaan helpen het stroomnet te ontlasten.

De Rhino-batterij wordt gerealiseerd op de locatie bij het testcentrum van de Wageningen University & Research (WUR) te Lelystad, direct naast het windmolenpark Neushoorntocht. Via crowdfunding werd eerder al 3,6 miljoen euro kapitaal opgehaald. Bovendien werd het Amerikaanse bedrijf NEC Energy Solutions geselecteerd als leverancier van de megabatterij.

Tijdelijk opslaan
De belangrijkste taak van deze batterij is om te zorgen dat er meer duurzame energie op het elektriciteitsnet komt. Op het moment dat de productie van duurzame energie door de wind- en zonneparken te groot is, slaat de batterij de duurzame energie tijdelijk op, om die dan later aan te bieden op de energiemarkten. Daardoor hoeft deze duurzaam opgewekte energie niet te worden weggegooid. De GIGA Rhino-batterij wordt aangestuurd met het doel om de lokale productie van hernieuwbare-energiebronnen te maximaliseren, welke achter hetzelfde aansluitpunt van Windnet Oost-Flevoland zijn geïnstalleerd. De batterij staat bij het testcentrum duurzame energie van Wageningen University & Research in Lelystad (ACRRES), naast het windmolenpark Neushoorntocht.

Het is op dit moment volgens GIGA Storage de krachtigste batterij van Nederland. De komende jaren wordt op het net van Windnet Oost-Flevoland 120 megawatt aan zonne-energie en 138 megawatt aan windenergie gerealiseerd. 

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Wocozon B.V. zoekt:

Servicedesk Medewerker Monitoring en Beheer | 32-40 uur Hybrid

Fulltime (40 uur) - De Meern - Utrecht
OUXO Energy B.V. zoekt:

Zonnepanelen monteur

Fulltime (40 uur) - Handelsweg 14, 9482 WE Tynaarlo
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!