Solar Magazine - Eindconclusie Onderzoeksraad: dak AZ-stadion niet ingestort door gewicht zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eindconclusie Onderzoeksraad: dak AZ-stadion niet ingestort door gewicht zonnepanelen
© OVV

Eindconclusie Onderzoeksraad: dak AZ-stadion niet ingestort door gewicht zonnepanelen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft de eindconclusies gepresenteerd van zijn onderzoek naar de instorting van het dak van het stadion van AZ. De zonnepanelen hebben daarbij geen rol van betekenis gespeeld.

Op basis van het onderzoek concludeert de Onderzoeksraad dat er onvoldoende zicht is op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Bij gebouweigenaren staat de zorgplicht niet op het netvlies en de overheid houdt geen actief toezicht. De Onderzoeksraad adviseert nu om voor grote publieke gebouwen een controle – een soort APK – van de constructie verplicht te stellen.

Verzwakte lasverbinding
Op zaterdag 10 augustus 2019 stortte een deel van het tribunedak van het AZ-stadion in. Het stadion was toen dertien jaar in gebruik. Uit het onderzoek van de OVV blijkt dat de stalen dakconstructie al bij oplevering niet voldeed aan de bouwkundige eisen. Binnen enkele jaren ontstond er een scheur in een las. Tijdens het gebruik van het stadion is er nooit een grondige bouwkundige controle van de dakspanten geweest. Hierdoor bleef onopgemerkt dat de lasverbinding steeds verder verzwakte. Uiteindelijk stortte het dak in bij een belasting die veel lager was dan waartegen de constructie bestand moest zijn. Gedurende het onderzoek gaf de Onderzoeksraad daarom in augustus 2019 een tussentijdse waarschuwing voor de lasverbindingen in het resterende stadiondak.

Zonnepanelen
In het onderzoeksrapport stelt de OVV dat het plaatsen van zonnepanelen voor AZ in 2016 aanleiding was voor controleberekeningen door de staalconstructeur. De invloed van de toevoeging van zonnepanelen op de totale belasting was beperkt.

‘In het ontwerp van het spant was ruimte gelaten voor later aan te brengen onderdelen’, schrijft de OVV. ‘Speciaal voor de plaatsing van de zonnepanelen berekende de staalconstructeur dat deze een groot deel van die ruimte voor extra blijvende belastingen gebruikten. Uit de berekening van Arup blijkt dat de toevoeging van zonnepanelen zorgde voor een ongeveer 10-15 procent hogere statische belasting op de verbinding.’

Invloed onderschat
Royal HaskoningDHV concludeerde afgelopen april al dat het dak van het AFAS Stadion niet is ingestort door de aanwezigheid van zonnepanelen.

Arup heeft in navolging van de door Royal HaskoningDHV uitgevoerde toets bekeken of dat onderzoek zowel procesmatig als inhoudelijk correct en compleet is uitgevoerd. Volgens Arup heeft het bureau de ‘belasting door zonnepanelen onderschat’. De onderzoekers hierover: ‘De in het rapport (red. van Royal HaskoningDHV) beschouwde belasting van de zonnepanelen is echter te laag en er wordt geen informatie gegeven over overige belastingen zoals speakers. Het is echter niet aannemelijk dat de werkelijke permanente belasting hoger was dan de door de staalconstructeur aangenomen 'maximale dakbelasting'.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2022

Realtime interface op komst: ‘Noodrem leidt tot enorme hoeveelheid extra aansluitcapaciteit  wind- en zonne-energie’ Professor Wim Sinke zwaait af: ‘We still ain’t seen nothing yet’ Zonnemarkt: ‘Einde...
Vacatures
FIRST BASE Ground Screws zoekt:

Constructief technisch tekenaar

Fulltime (40 uur) - Uden, 5405 AH, 9a
Janszon BV zoekt:

Business Ontwikkelaar Zonne-energie

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!