Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SolarCare: coronacrisis stuwt opbrengst zonnepanelen omhoog, productie nu al gelijk aan 2019
© Solarcare

SolarCare: coronacrisis stuwt opbrengst zonnepanelen omhoog, productie nu al gelijk aan 2019

Niet een hete zomer met veel zon, maar een ‘schoon’ voorjaar bezorgt eigenaren van zonnepanelen dit jaar een verwachte, hoge opbrengst van 0,96 kilowattuur per wattpiek. Dat voorspelt monitoringspecialist SolarCare.

De gemeten zonnestraling lag tussen half maart en half juni – de piekperiode van de eerste golf van het coronavirus en bijbehorende lockdown – ongeveer 2,5 procent hoger dan het gemiddelde over dezelfde periode in de afgelopen 4 jaar. De coronamaatregelen leidden tot een afname van luchtvervuiling boven Nederland. Het vliegverkeer viel zo goed als stil, het wegverkeer halveerde min of meer en ook de industriële activiteit daalde.

Opbrengsten voorjaar pieken
Monitoringspecialist SolarCare bevestigt dit beeld, want uit metingen van het bedrijf blijkt dat pv-systemen voor de eigenaren in 2020 meer zonnestroom hebben geproduceerd dan een jaar eerder. SolarCare-directeur Pierre Gerrissen: ‘Je ziet dat bij veel installaties de opbrengst tot 1 november 2020 al gelijklag met de totale opbrengst over heel 2019. Opvallend is dat de maanden van de eerste lockdown – april en mei – zeer hoge opbrengsten lieten zien. De opbrengsten lagen in deze maanden zelfs ruim boven die van de zomermaanden.’

SolarCare heeft uit zijn bestand van dagelijks gemonitorde zonnestroominstallaties voor de redactie van Solar Magazine ook dit jaar zo’n 2.500 installaties, verspreid over heel Nederland, geselecteerd voor nader onderzoek naar de opbrengsten per wattpiek. De onderzochte installaties zijn samen goed voor een totaal opgesteld paneelvermogen van ruim 20 megawattpiek en zijn alle het gehele jaar storingsvrij operationeel geweest en hebben weinig tot geen last van schaduwvorming. Verder zijn de installaties willekeurig geselecteerd qua zonnepaneeltechnologie, systeemcapaciteit, leeftijd, oriëntatie en hellingshoek. 

  • 2012: 0,90 kilowattuur per wattpiek
  • 2013: 0,89 kilowattuur per wattpiek
  • 2014: 0,91 kilowattuur per wattpiek
  • 2015: 0,93 kilowattuur per wattpiek
  • 2016: 0,92 kilowattuur per wattpiek
  • 2017: 0,88 kilowattuur per wattpiek
  • 2018: 0,98 kilowattuur per wattpiek
  • 2019: 0,92 kilowattuur per wattpiek
  • 2020: 0,96 kilowattuur per wattpiek*

* 2020 is een prognose op basis van de gemeten opbrengsten tot 1 november 2020.

Nu in Solar Magazine

Maart 2021

​Nieuwe versie NEN 7250 en nieuwe norm brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil op komst: ‘Nieuwe beoordelingsmethode voor brandveiligheid pv-installaties in en op gebouwschil lost veel problemen op’ Consortium wil binnen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Energieopslag

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Verkoper/Adviseur regio Midden Nederland (32-40uur)

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!