Het belangrijkste doel van het G40-stedennetwerk is het behartigen van de gezamenlijke belangen van de G40-steden op diverse beleidsterreinen richting kabinet, Eerste en Tweede Kamer en ministeries.
In 2031 niet meer salderen
Minister Wiebes heeft het aangepaste wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen begin oktober naar de Tweede Kamer verstuurd. Na advies van de Raad van State voerde de minister kleine wijzigingen door. De salderingsregeling blijft zoals bekend in haar huidige vorm gehandhaafd tot 2023. Vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. Minister Wiebes maakte afgelopen maart het definitieve afbouwpad van de salderingsregeling bekend. Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen.
Reden voor de afbouw is de verwachting van ‘overstimulering’. Maar in een onderzoek in opdracht van het G40-netwerk concludeert de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) – gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) – dat overstimulering door behoud van de salderingsregeling niet is aangetoond. Karin Dekker, G40-voorzitter Duurzaamheid, over deze conclusie: ‘Wij constateren dat het begrip “overstimulering” in dit geval niet terecht is. De minister baseert zijn conclusie op diverse onderzoeken die allemaal voortborduren op de Evaluatieonderzoeken van PwC. Zodoende is dit begrip onterecht een geheel eigen leven gaan leiden.’
Haaks op lokale inspanning
Het G40-netwerk heeft SEO gevraagd een second opinion uit te voeren op het PwC-onderzoek. De conclusie van SEO is dat overstimulering als motivator niet verklaard, aangetoond of onderbouwd is.
De salderingsregeling stimuleert volgens het G40-netwerk bewoners om zelf aan de slag te gaan en dat zorgt voor investeringen in lokale duurzame energie en lokaal draagvlak. Dekker: ‘In de energietransitie willen we het draagvlak onder bewoners behouden en het liefst vergroten. Afbouw van deze regeling staat haaks op de lokale inspanning die van ons als gemeenten wordt verwacht tegen de achtergrond van het Urgenda-vonnis.’
Lees ook:
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.