Ongeveer 20 procent van de allergrootste daken wordt al benut. Voor nog eens 50 procent is subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) verleend of aangevraagd om een zonnestroomproject mogelijk te maken. Deze projecten worden de komende jaren voorbereid en uitgevoerd.
108 megawattpiek
Amsterdam heeft de ambitie in deze collegeperiode – in 2022 – over 250 megawattpiek zonnepanelen te beschikken. In oktober 2020 stond de teller op 108 megawattpiek, ten opzichte van 73 megawattpiek aan het begin van het kalenderjaar.
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): ‘De gemeente spreekt grote dakeigenaren daarom aan en roept ze op om stappen te zetten richting het opwekken van duurzame energie. Bedrijven en instellingen kunnen op hun beurt rekenen op ondersteuning van de gemeente, in de vorm van energiescans en subsidie voor projectvoorbereiding.’
Blij met verplichten
Nu geldt nog dat de gemeente de bezitters van grote daken volop faciliteert, maar uiteindelijk moet iedereen meedoen. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat werkt sinds vorig jaar aan een wijziging van het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ om gemeenten de mogelijkheid te bieden om zonnepanelen op daken bij bedrijven af te dwingen. Amsterdam stelt blij te zijn dat gemeenten daarmee de mogelijkheid krijgen om duurzaam gebruik van daken te kunnen verplichten.
In zowel de Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 als het concept voor de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Zuid is opgenomen dat de gemeente geschikte daken wil benutten voor het opwekken van zonne-energie. De ambitie voor 2022 is het tussendoel op weg naar 550 megawattpiek zonne-energie in 2030.
De september 2024-editie van Solar Magazine is verschenen. Het tijdschrift bevat artikelen over de toekomst van de Nederlandse pv-markt, negatieve stroomprijzen, de strijd tegen dwangarbeid en Solar Solutions Kortijk.