Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Coronavirus | Aanpassing protocol: mondkapje vaker verplicht voor installateurs zonnepanelen
© Bubbersbb | Dreamstime.com

Coronavirus | Aanpassing protocol: mondkapje vaker verplicht voor installateurs zonnepanelen

Installateurs van onder meer zonnepanelen zijn vaker verplicht een mondkapje te dragen. Dat is het gevolg van een wijziging van het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ voor de bouw- en technieksector.

De rijksoverheid en de bouw- en technieksector stelden eind maart het protocol vast. Hierdoor kunnen onder meer installateurs van zonnepanelen ondanks de uitbraak van het coronavirus veilig doorwerken. Sinds de lancering volgden diverse aanpassingen.

Binnen
De belangrijkste wijziging in de nieuwste versie die deze week gepubliceerd is, is dat de verplichting om een mondkapje of face shield te dragen wordt uitgebreid. Behalve bij bedrijfsmatig vervoer met meer dan 2 personen, moeten werknemers ook in de volgende situaties een mondkapje of face shield dragen:

  • verplaatsingen in publieke binnenruimtes;
  • werkzaamheden in publieke binnenruimtes waarbij het werkgebied niet afgezet kan worden;
  • bij het werken bij particulieren achter de voordeur bij het eerste persoonlijke contact met de klant (beheerder of bewoner) en bij andere (nauwe) contactmomenten (waarbij 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is).

Werkgelegenheid behouden
Doel is om zoveel mogelijk bouw- en installatieactiviteiten door te laten gaan zonder de gezondheid van werknemers en bewoners  in gevaar te brengen. Op die manier blijft zoveel mogelijk werkgelegenheid in de bouw en techniek behouden.

Onder meer woningcorporatiekoepel Aedes adviseerde woningcorporaties al om onderhoud, renovatie en bouwactiviteiten maar ook de plaatsing van zonnepanelen zoveel mogelijk door te laten gaan. Aangezien woningcorporaties zorgdragen voor hun bewoners, onder wie kwetsbare mensen, kan dit wel alleen als hun gezondheid gegarandeerd wordt.

Techniek Nederland roept op tot naleving
Doekle Terpstra, voorzitter van installateurskoepel Techniek Nederland, roept installateurs op het protocol vooral na te leven. In onderstaande videoboodschap stelt hij dat werkgevers en werknemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen door zich strikt aan de coronaregels te houden. ‘Het komt er nu op aan, op de werkvloer en op de winkelvloer.’ 

Nu in Solar Magazine

Juni 2021

Platform Preventie Valgevaar: ‘Wettelijke veiligheidseisen massaal genegeerd’ Inspectie SZW controleert dit jaar gericht op veilig werken op hoogte bij installatie zonnepanelen Kant-en-klare oplossing voor uitbannen dwangarbeid...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Monteur Zonnepanelen (M/V) Utrecht

Fulltime (40 uur) - Bolgerijsekade 5, Vianen, Utrecht, 4131 NT
Zonmaat zoekt:

Medior Elektricien Zonnepanelen (M/V) Friesland

Fulltime (40 uur) - Frjentsjerterdyk 1, Sexbierum, Friesland, 8855 XC
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!