Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prowind bereikt financial close Zonnepark Broekstraat, zonneweide in 2021 opgeleverd
© Prowind

Prowind bereikt financial close Zonnepark Broekstraat, zonneweide in 2021 opgeleverd

Zonnepark Broekstraat in Klarenbeek heeft met het aantrekken van een lening bij de Deutsche Anlagen-Leasing (DAL) financial close bereikt. De zonneweide van Prowind zal in 2021 in gebruik worden genomen.

Door de samenwerking met alle belanghebbenden werden eerder al zonder rechterlijke tussenkomst alle vergunningen onherroepelijk verklaard. 

50 procent lokaal eigendom
Daarbij besloot Prowind 50 procent van zijn belang in het zonnepark in gemeente Voorst beschikbaar te stellen aan energiecoöperaties via lokaal eigendom. Het zonnepark wordt 19 megawattpiek groot.

Op dit moment zijn de eerste gesprekken met lokale coöperaties gaande om toe te treden als mede-eigenaar van het zonnepark. Dit maakt het mogelijk voor bewoners van Klarenbeek en omgeving om financieel te participeren. Prowind heeft in samenspraak met buurtbewoners in Klarenbeek een landschappelijke inrichting rondom het zonnepark ontworpen.

Dit resulteerde in een landschapsplan waarin niet alleen rekening wordt gehouden met de plaatselijke flora en fauna maar ook belangrijke historische landschapswaarden weer in ere worden hersteld. Landschapsarchitect Evelien de Mey van EDM tuin en landschap en cultuurtechnicus Gert-Jan Lith van LITH Advies hielpen met het ontwerp van dit plan.

Aan het einde van de 19e eeuw werd het gebied aan de Broekstraat gekenmerkt door zogenaamde kamerstructuren en zandgronden met nat karakter. Wegen en kavelgrenzen waren beplant, waardoor kamers in het landschap ontstonden. Deze landschapselementen zijn in de loop van de 20e eeuw verdwenen, onder andere door ruilverkaveling. Met het herstel van dit landschap wordt het gebied weer gevarieerder en aantrekkelijker voor mens, dier en plant.

Bouw door Pfalzsolar
Prowind bereidt samen met installatiebedrijf Pfalzsolar op dit moment de bouw van de zonneweide voor. Ter Riele Hoveniersbedrijf gaat aan de slag met de landschappelijke inpassing. De geproduceerde stroom zal worden afgenomen door Greenchoice, bij afsluiting van de overeenkomst voor de afname van de geproduceerde stroom zijn de initiatiefnemers ondersteund door Source4Energy.

Als het zonnepark is gerealiseerd, draagt Outsmart zorg voor de bedrijfsvoering en de installatieverantwoordelijkheid; dit om ervoor te zorgen dat het zonnepark optimaal rendeert. De bouw van het zonnepark staat gepland voor het eerste kwartaal van 2021 en is naar schatting in het derde kwartaal van 2021 afgerond.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
kWh People zoekt:

General Manager O&M PV

Fulltime (40 uur) - 6541EZ
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!