Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Energie Samen: ontwikkelfonds energiecoöperaties eind 2020, begin 2021 van start
© KiesZon

Energie Samen: ontwikkelfonds energiecoöperaties eind 2020, begin 2021 van start

Eind 2020, maar uiterlijk begin 2021 gaat het ontwikkelfonds voor energiecoöperaties open. Vanaf dat moment kunnen energiecoöperaties in ten minste 5 Nederlandse provincies bij het fonds aankloppen.

Het fonds moet leningen geven aan energiecoöperaties om de ontwikkelkosten van projecten met wind- en zonne-energie te financieren, maar is nog altijd niet van start gegaan.

10 miljoen euro
Afgelopen november kondigde het kabinet aanvullende klimaatmaatregelen aan om het 2020-doel van 25 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 alsnog te halen. Minister Wiebes stelde daarbij onder meer de uitrol van zonnepanelen op daken te gaan versnellen. Daarbij meldde hij het budget voor het ontwikkelfonds energiecoöperaties te verdubbelen van 5 naar 10 miljoen euro om hun slagkracht te vergroten, waarmee meer projecten worden gerealiseerd.

Doel 1 juli niet gehaald
Via een aangenomen motie vroeg de Tweede Kamer minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat afgelopen voorjaar nog om uiterlijk 1 juli 2020 het ontwikkelfonds voor energiecoöperaties in werking te laten treden. Dat doel is dus niet gehaald.

Energie Samen, de koepel van energiecoöperaties, meldt nu dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onlangs een handtekening heeft gezet onder de afspraak voor het verstrekken van 10 miljoen euro voor het fonds. Dit betekent dat Energie Samen nu alle nodige voorbereidingen kan treffen zodat het fonds eind dit jaar, dan wel begin volgend jaar open kan gaan voor aanvragen.

In 5 provincies
‘We treffen de voorbereidingen voor het fonds samen met de koepels van de coöperaties uit de deelnemende provincies’, stelt Energie Samen. ‘Wat ook nog moet gebeuren, is de details doorspreken en vastleggen met de provincies die meedoen met het Ontwikkelfonds: Drenthe, Friesland, Utrecht, Limburg en Zuid-Holland. Wij hopen en verwachten dat dit proces eind van dit jaar afgerond zal zijn. Dan is er in totaal een bedrag beschikbaar van 15 miljoen euro.’

Met het Ontwikkelfonds wordt een deel van de aanloopkosten voor coöperatieve lokale duurzame-energieprojecten voorgefinancierd: wind-, (grotere) zonne-energie-, warmte- en/of besparingsprojecten. Het gaat specifiek om de kosten die een coöperatie maakt in de (risicovolle) voorfase van het project, wanneer men nog niet weet of het project doorgaat. In eerste instantie kunnen alleen coöperaties uit de deelnemende provincies meedoen. Energie Samen hoopt dat er in een later stadium meer provincies aansluiten.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar AC Engineer

Fulltime (40 uur) - Brabant
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!