Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tweede Kamer vraagt minister Wiebes uiterlijk 1 juli te starten met ontwikkelfonds energiecoöperaties

Tweede Kamer vraagt minister Wiebes uiterlijk 1 juli te starten met ontwikkelfonds energiecoöperaties

Via een aangenomen motie heeft de Tweede Kamer minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gevraagd uiterlijk 1 juli 2020 het ontwikkelfonds voor energiecoöperaties in werking te laten treden.

Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Agnes Mulder van het CDA hadden half maart gezamenlijk een motie ingediend. Door de coronacrisis is er nu pas over de moties gestemd. Daarbij was het een bijzondere stemming, omdat enkel de fractieleiders van de Tweede Kamer-fracties aanwezig waren.

Steeds uitgesteld
De tekst van de aangenomen motie luidde als volgt: ‘constaterende dat in het Klimaatakkoord is afgesproken dat er een ontwikkelfonds voor energiecoöperaties komt; overwegende dat er veel projecten in de startblokken staan in afwachting van het ontwikkelfonds, maar dat de start daarvan steeds wordt uitgesteld; verzoekt de regering, om vaart te maken met de laatste juridische stappen voor het fonds voor energiecoöperaties, het fonds zo snel mogelijk doch uiterlijk 1 juli 2020 in werking te laten treden, en de Kamer hierover te informeren, en gaat over tot de orde van de dag’.

De fracties van de SP, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, DENK, Van Kooten-Arissen, 50PLUS, D66, de VVD, de SGP, het CDA, de ChristenUnie en Van Haga hebben voor de motie hebben gestemd. Enkel Forum voor Democratie (FvD) en de PVV stemden tegen de motie. Een minister mag een motie normaliter naast zich neerleggen, maar gezien de ruime Kamermeerderheid is dat in dit geval onwaarschijnlijk.

10 miljoen euro
Afgelopen november kondigde het kabinet aanvullende klimaatmaatregelen aan om het 2020-doel van 25 procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 alsnog te halen. Minister Wiebes stelde daarbij onder meer de uitrol van zonnepanelen op daken te gaan versnellen. Daarbij meldde hij het budget voor het ontwikkelfonds energiecoöperaties te verdubbelen van 5 naar 10 miljoen euro om hun slagkracht te vergroten waarmee meer projecten worden gerealiseerd.

Het fonds moet leningen geven aan energiecoöperaties om de ontwikkelkosten van zon- en windprojecten te financieren, maar is nog altijd niet van start gegaan.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
kWh People zoekt:

Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Econnetic bv zoekt:

Senior Consultant zonne-energie

32-40 uur - 3972LK
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!