Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepark van 48 megawattpiek in Oranjepolder: Shell dient omgevingsvergunning in
© Smartland

Zonnepark van 48 megawattpiek in Oranjepolder: Shell dient omgevingsvergunning in

Shell heeft een omgevingsvergunning ingediend voor een zonnepark van 48 megawattpiek in de Oranjepolder. Dit is onderdeel van het energiepark dat samen met Eneco wordt ontwikkeld langs de A59 bij Oosterhout.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oosterhout stemde eerder dit jaar al in met het verzoek van Shell en Eneco voor het onderzoeken van de mogelijkheden voor een energiepark langs de A59 in de Oranjepolder. Met dat besluit geeft het bestuurscollege het startschot voor een inspraakprocedure van een zonneweide en een windpark langs de A59.

Verklaring van geen bedenkingen
Naar verwachting wordt in de vergadering van 15 december 2020 de ontwerpverklaring van geen bedenkingen door de gemeenteraad behandeld. De terinzagelegging van de ontwerpverklaring van geen bedenkingen en de ontwerpbeschikking omgevingsvergunning vinden in januari 2021 plaats. De omgeving kan dan zienswijzen op de vergunningaanvraag indienen bij de gemeente Oosterhout.

Energiepark A59 is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Oosterhout, Eneco en Shell. De zonneweide wordt daarbij ontwikkeld door Shell en moet genoeg stroom opwekken om bijna 15.500 huishoudens van energie te voorzien. Het zonnepark kan op deze locatie volgens Shell goed worden ingepast en maatschappelijke meerwaarde leveren aan het herstel van het oorspronkelijke landschap, waterberging, biodiversiteit en bodemkwaliteit. Een eerste schetsontwerp versterkt de waaierstructuur, die in het oorspronkelijke krekenlandschap van het getijdengebied rond de Biesbosch aanwezig was. ‘Wij onderzoeken de mogelijkheden om zoveel mogelijk lokale bedrijven, en waar mogelijk ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, te betrekken bij de aanleg en beheer van het zonnepark’, duidt Shell. ‘Ook bieden we Oosterhouters, samen met Eneco, de mogelijkheid van sociale participatie, met bijvoorbeeld een fonds voor verduurzaming en financiële deelname met obligaties door inwoners.’

15 megawatt windmolens
Eneco verkent op zijn beurt de mogelijkheden voor windenergie in Oosterhout. De windmolens van Energiepark A59 moeten een opwekcapaciteit van circa 15 megawatt krijgen, genoeg om 15.000 huishoudens jaarlijks van energie te voorzien.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
LENS B.V. zoekt:

Technisch Sales Engineer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033NN, 75E
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - 5667KX
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!