Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Universiteit Groningen: coronacrisis een les voor klimaat- en milieubeleid
© Dragon Drobac | Dreamstime.com

Universiteit Groningen: coronacrisis een les voor klimaat- en milieubeleid

De coronacrisis kan een les vormen voor de klimaatcrisis. Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Michigan State University. Zij zijn aanknopingspunten voor het klimaat- en milieubeleid.

De soms krachtige reacties van burgers en overheden aan het begin van de coronacrisis bieden volgens de wetenschappers nuttige informatie voor het bestrijden van globale crises, waaronder de milieu- en klimaatcrisis en mogelijk de tweede golf van het coronavirus.

Pro-sociaal gedrag
De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Sustainability. Thijs Bouman en professor Linda Steg van de RUG en professor Thomas Dietz van Michigan State stellen dat persoonlijke normen een belangrijke voorspeller zijn van pro-sociaal gedrag, wat vaak gewenst is in globale crises. Mensen met sterke persoonlijke normen voelen zich moreel verplicht en persoonlijk verantwoordelijk om actie te nemen; ze ondernemen actie omdat zijzelf dat belangrijk vinden.

In regio’s waar krachtig werd gereageerd op de coronacrisis waren vaak veel factoren aanwezig die deze persoonlijke normen versterken, zoals in Nieuw-Zeeland. Zo was in die regio’s de overheidscommunicatie vaak helder, consistent en eenduidig. Burgers waren op de hoogte van het gevaar van het virus, hoe het zich verspreidde, welke gevolgen dat had en wat ze er zelf tegen konden doen. Ook werd de coronacrisis in cijfers uitgedrukt die begrijpelijk en persoonlijk relevant waren, zoals ziekenhuisopnamen of overlijdens. Zulke factoren versterken volgens de onderzoekers een persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel en dus een persoonlijke norm om actie te ondernemen. Bij klimaat- en milieucrises, evenals in de huidige tweede golf met coronabesmettingen, ontbreekt dit volgens de onderzoekers vaak.

Inzicht bieden
De coronacrisis kan volgens de onderzoekers dan ook een les vormen voor klimaat- en milieubeleid. Allereerst is het volgens hen belangrijk om burgers beter inzicht te bieden in klimaat- en milieucrises, door de brede impact van die crises duidelijk te maken. Ook bijbehorende cijfers kunnen persoonlijker worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk inzichtelijker te maken hoe individuele keuzen bijdragen aan een crisis, maar ook kunnen bijdragen aan oplossingen. Dat kan milieubewuster gedrag stimuleren.

Ook stellen de 3 onderzoekers dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat veel mensen zich zorgen maken om het klimaat en milieu en bijbehorend beleid steunen. Die steun wordt nu vaak onderschat. Bij de coronacrisis hielp dat volgens hen om een sterkere en bredere gezamenlijke actie teweeg te brengen. Mensen die niet vanuit zichzelf direct gemotiveerd zijn om actie te ondernemen, kunnen zo toch over de streep worden getrokken.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Libra Energy zoekt:

Senior Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Eendrachtsstraat 199, 1951 AX Velsen-Noord
E2-Energie zoekt:

Accountmanager Zonneparken EPC

Fulltime (40 uur) - Duiven, 6921 RZ te Duiven
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!