logo
wvhj2023
© Wocozon
© Wocozon
9 oktober 2020

Wocozon: ‘Beleid Wiebes ondermijnt uitrol zonnepanelen op sociale huurwoningen’

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling blijven woningcorporaties investeren in zonnepanelen. Althans, dat stelt minister Wiebes. ‘Onbegrijpelijk’, stelt Roland van der Klauw, directeur van Wocozon.

‘Zonder beleidsverandering zal de zaak juist wezenlijk stagneren’, is Van der Klauw stellig.

Raad van State kritisch
De salderingsregeling blijft zoals bekend in haar huidige vorm gehandhaafd tot 2023. Vanaf dat jaar wordt de regeling tot 2031 stapsgewijs afgebouwd naar 0. De vraag is wat dit betekent voor de terugverdientijd voor zonnepanelen. Die is namelijk afhankelijk van vele factoren. De Raad van State bracht afgelopen zomer een kritisch advies uit aan minister Wiebes waarmee die impliciet de rekenmethode van TNO over de effecten van de afbouw ter discussie stelde. Het ministerie liet daarop extra onderzoek uitvoeren, onder andere naar de invloed op de uitrol van zonnepanelen in de sociale huursector.

De conclusies uit het onderzoek van de KWINK Groep zijn helder. Het initiatief voor het installeren van zonnepanelen op huurwoningen ligt in de regel bij de woningcorporaties en maakt deel uit van hun verduurzamingsambities. Voor instemming van de verhuurders is het van groot belang dat de vergoeding die zij moeten betalen lager is dan de winst op de energierekening. Die marge wordt met het afbouwen van de salderingsregeling steeds kleiner. Dit beïnvloedt de businesscases van de woningcorporaties ongunstig. Wiebes zet hiertegenover dat de investeringskosten in installaties zullen dalen en hij is van mening dat woningcorporaties zullen blijven investeren in zonnepanelen.

Moreel onjuist
Met deze boodschap aan de Tweede Kamer bruuskeert Wiebes volgens Van der Klauw de Raad van State. ‘De premisse dat woningcorporaties toch wel blijven investeren omdat ze willen en moeten verduurzamen, is onterecht. Ze staan toch al onder grote druk om steeds kostenefficiënter te werken. Onzekerheid over de businesscases van pv weegt dan zwaar, zeker waar onder de huidige regeling de terugverdientijd van zonnepanelen al tussen de 15 en 25 jaar ligt. Bovendien zijn het in Nederland de huurders die moeten instemmen met installeren van zonnepanelen. Nu geeft Wiebes wel aan dat het ministerie van Binnenlandse Zaken naar die kant van de zaak gaat kijken. Maar het is natuurlijk ondenkbaar dat dat recht op de schop gaat, alleen al omdat het moreel onjuist is om het risico bij hen neer te leggen.’

Plannen on hold
‘We gaan een kant op die we niet moeten willen’, aldus Van der Klauw. ‘Dit is niet goed voor de energietransitie van Nederland. Woningcorporaties en hun huurders kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren; er zijn ruim 2,4 miljoen sociale huurwoningen in ons land. Het is van groot belang die daken te benutten voor het opwekken van zonne-energie. Wij zien nu al dat woningcorporaties hun plannen “on hold” zetten vanwege twijfels over de rendabiliteit. Om dat te stoppen, moet Wiebes terug naar de tekentafel wat betreft het vormgeven van de afbouw van de salderingsregeling. In de consultatie hierover zijn hem ook diverse alternatieven aangereikt, bijvoorbeeld door ons, branchevereniging Aedes en Stroomversnelling. Zo zou bijvoorbeeld een salderingsquotum van 2.500 kilowattuur per woning een belangrijke en haalbare oplossing kunnen vormen om de uitrol van zonnepanelen niet in gevaar te brengen. Daar zien we jammer genoeg niets van terug in de plannen.’

Lees ook:

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten