Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Esdec introduceert FlatFix Wave: nieuw montagesysteem voor zonnepanelen op platte daken
© Esdec

Esdec introduceert FlatFix Wave: nieuw montagesysteem voor zonnepanelen op platte daken

Esdec heeft een nieuw montagesysteem voor zonnepanelen op grote commerciële daken onthuld: FlatFix Wave. Het gepatenteerde systeem bestaat uit geassembleerde modules die men zonder gereedschap kan installeren.

Esdec stelt dat FlatFix Wave de snelste installatietijd en grootste betrouwbaarheid biedt voor zonnestroomprojecten op grote platte daken.

Geschikt voor steeds grotere zonnepanelen
De snelheid komt voort uit het feit dat het montagesysteem gebruikmaakt van geassembleerde modules en een gepatenteerd mechanisme waarmee de zonnepanelen op het systeem geklemd worden. Hierdoor heeft de installateur geen gereedschap nodig en kan het systeem op grote daken foutloos en snel geïnstalleerd worden.

Een tweede unicum van Esdec’s nieuwe montagesysteem is volgens het bedrijf de hoge mate van betrouwbaarheid en veiligheid voor de zonnepanelen. Om de kans op schade aan de alsmaar groter wordende zonnepanelen te minimaliseren en zo de opbrengst van het pv-systeem te garanderen, wordt elk zonnepaneel met Esdec’s systeem door 2 modules ondersteund en op de lange zijde vastgeklemd. Nu worden zonnepanelen vaak juist aan de korte zijde van het zonnepaneel aan het montagesysteem bevestigd. Bij grotere zonnepanelen boven de 1 meter 80 gaat dat volgens Esdec voor problemen zorgen: zonnepanelen buigen bij wind bijvoorbeeld te veel door, waardoor microcracks – haarscheurtjes in de zonnecellen – kunnen ontstaan.

FlatFix Wave is in nauwe samenwerking met een aantal engineering, procurement, and construction (epc-)bedrijven ontwikkeld. Uitgangspunt was om rekening te houden met de huidige maar vooral ook toekomstige technische ontwikkelingen en veiligheids- en betrouwbaarheidseisen: van veilig werken op het dak tot elektrotechnische veiligheid, garantievoorwaarden en verzekerbaarheid van gebouwen en pv-systemen. Met de ontwikkeling van FlatFix Wave wil Esdec grote spelers in de zonne-energiemarkt faciliteren om de ambities in de markt te vertalen naar succesvolle projecten op commerciële daken.

Nieuwe standaard
‘Dit montagesysteem zet na 1,5 jaar ontwikkeling een nieuwe standaard neer, omdat het wensen van directe gebruikers en andere stakeholders verenigt’, stelt Erik Valks, chief executive officer van Esdec. ‘Niet alleen voor Nederland maar conform internationale normen. Door leidend te zijn in innovatie versterken we onze wereldwijde positie.’

Esdec is sinds de oprichting in 2004 uitgegroeid tot een wereldwijd, toonaangevende leverancier van montagesystemen voor zonne-energie. Uitbreiding naar de Verenigde Staten en andere landen binnen Europa zorgden de afgelopen jaren voor een forse omzet- en personeelsgroei.

Zonne-energie speelt een sleutelrol in de transitie naar een duurzame energievoorziening in Europa. Ambities vastgelegd in de recentelijk aangescherpte Europese Green Deal, de doelstellingen beschreven in de vele nationale energie- en klimaatplannen en concrete plannen in onze eigen regionale energiestrategieën laten zien dat de vooruitzichten voor zonne-energie op daken er veelbelovend uitziet. En om invulling te geven aan al deze plannen en ambities, zal de industrie grote stappen moeten zetten. Technische, regelgevende en financieringsbarrières zullen geslecht moeten worden om de veilige, snelle, grootschalige en betrouwbare uitrol van zonnepanelen op daken in Europa mogelijk te maken.

Bekijk alle specificaties van het nieuwe montagesysteem ‘FlatFix Wave’ hier in de nieuwe Solar Magazine Productzoeker.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Eigenenergie.net zoekt:

Operationeel Uitvoerder

Fulltime (40 uur) - 5667 KX
kWh People zoekt:

Site Technicus PV Hoogspanning

32-40 uur - Overijssel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!