logo
wvhj2023
© ENGIE
© ENGIE
18 september 2020

Familie Gooiker neemt grootste particuliere zonnepark van Nederland in gebruik

Bij Wilp in de gemeente Voorst heeft de familie Gooiker het grootste particuliere zonnepark van Nederland in gebruik genomen. De door ENGIE gebouwde zonneweide is 38 hectare groot en telt 117.416 zonnepanelen.

Deze zijn in staat om jaarlijks zo’n 12.000 huishoudens te voorzien van zonnestroom. Eneco neemt de komende 15 jaar alle stroom af van Zonneakker Voorst en wil deze samen met de familie Gooiker zoveel mogelijk lokaal inzetten. Daarom krijgen (nieuwe) Eneco-klanten uit Voorst 2 keer een Eneco StukjeZon cadeau, dat bestaat uit 500 kilowattuur zonnestroom per jaar.

600 schapen
De zonnepanelen zijn door ENGIE zo aangelegd dat er ook 600 schapen op het terrein kunnen grazen en daarmee blijft de grond ook van agrarisch nut. ENGIE zorgde ook voor technische aansluiting op het netwerk en ontfermt zich de komende jaren over het onderhoud van het hele zonnepark, dat in real time van afstand wordt gemonitord via camera’s. De zonnepanelen met een totaalvermogen van 45,2 megawattpiek zijn aangesloten op 226 stringomvormers van SMA Benelux.

Bij de inrichting van het terrein is rekening gehouden met het rendement van de zonnepanelen, maar ook met de landschappelijke inpassing. Zo is de akker omheind door een heg en is er ruimte gecreëerd voor planten en struiken om zoveel mogelijk een groen uitzicht te behouden én om de biodiversiteit van het gebied te stimuleren.

Topfonds Gelderland, waarvan Oost NL fondsmanager is, en BNG Bank zijn medefinancier van dit unieke zonnepark. Gedeputeerde Jan van der Meer: ‘Dit familie-initiatief levert een grote bijdrage aan de doelstelling van provincie Gelderland om energieneutraal te worden. We zijn trots dat we vanuit Topfonds Gelderland tijdens de ontwikkelfase van het project een rol kunnen spelen bij dit particuliere project met hernieuwbare energie dat leidt tot het terugdringen van fossiele brandstoffen.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten