Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Montagesysteem Esdec voor golfplaatdaken goedgekeurd door Eternit
© Esdec

Montagesysteem Esdec voor golfplaatdaken goedgekeurd door Eternit

Het montagesysteem ClickFit EVO voor golfplaatdaken van Esdec is goedgekeurd door Eternit. Het heeft onder toezicht van KIWA BDA met succes een testprogramma doorstaan en is geschikt voor vezelcement golfplaatdaken.

Esdec breidde afgelopen april zijn montagesysteem ClickFit EVO uit met een nieuwe variant voor golfplaatdaken. Hiermee worden zonnepanelen volgens het bedrijf nog aantrekkelijker voor onder andere de agrarische sector.

Vezelcement
De potentie voor zonnepanelen op golfplaatdaken is groot, maar er zijn ook de nodige technische uitdagingen. Om betrouwbare pv-installaties op vezelcement golfplaatdaken te kunnen garanderen, is uitvoerig testen van groot belang. In samenwerking met KIWA BDA – wereldwijd behorend tot de top 20 op het gebied van testen, inspectie en certificering – en Eternit, heeft Esdec een grondig programma opgesteld om te testen hoe het montagesysteem en de Eternit-golfplaten zich houden.

In dit testplan zijn normen en kennis van vezelcement golfdaken (EN494), van pv-systemen (NEN 7250) en de Eurocodes voor wind- en sneeuwbelasting gebundeld. Hieruit worden eisen opgesteld. Er zijn verschillende druk-, lift-, schuif-, en uittrektesten uitgevoerd. Daarmee worden de thermische werking en waterdichtheid onder extreme omstandigheden getest. De combinatie Eternit vezelcementplaat – Esdec golfplaatbeugel heeft daarbij volgens de betrokken partijen goede waarden weten te realiseren.

Waterdicht
Om bijvoorbeeld de waterdichtheid te testen, zijn er statische en dynamische waterdichtheidstesten uitgevoerd. De dynamische test wordt gezien als een van de zwaarst mogelijke testen. Hierbij is golfplaatbeugel op een golfplaat getest onder waterdruk en blootgesteld aan mechanische trekkrachten (lift). De praktijksituatie wordt op deze manier zoveel mogelijk nagebootst.

De test toont niet alleen aan dat de montagebeugel van het ClickFit EVO-systeem het dak goed afsluit, maar ook dat de beugel geen microscheuren laat ontstaan in de golfplaat. De heat rain-test beproeft de constructie op waterdichtheid met stromend water gelijktijdig met een duurtest op drukkrachten en met warmtestraling. Beide testen hebben uitgewezen dat de golfplaatbeugel ook hier boven de gestelde norm presteert en nergens tot beschadigingen of inwerking leidt.

Eerste
De samenwerking tussen Esdec, Eternit en KIWA BDA is de eerste die een kwaliteitsclaim op een dergelijke manier test, onderbouwt en goedkeurt. De resultaten van de tests zijn uitvoerig geanalyseerd en uiteindelijk goedgekeurd door Eternit. Dit betekent dat Eternit-dakeigenaren de ClickFit EVO golfplaatbeugel, bij juiste montage, zonder problemen kunnen gebruiken voor pv-installaties. Het golfplaatdak wordt ontzien, blijft waterdicht en behoudt zijn levensduur.

Bekijk alle specificaties van ClickFit EVO voor golfplaatdaken hier in de nieuwe Solar Magazine Productzoeker. 

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative (Nederland)

Fulltime (40 uur) - Nederland
Zonnegilde B.V. zoekt:

Uitvoerder PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!