logo
wvhj2023
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com
7 september 2020

Voetbalclub VV Nieuw-Buinen krijgt dankzij batterij iwell alsnog zonnepanelen

Voetbalvereniging Nieuw-Buinen kan eindelijk haar zonnepanelen aanschaffen, gaan plaatsen én aansluiten. iwell plaatst een batterij die de energie van de zonnepanelen opvangt en opslaat voor later gebruik.

VV Buinen kwam vorig jaar in het nieuws, omdat de voetbalclub geen transportcapaciteit kreeg toegewezen voor het terugleveren van de door haar zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De problemen om een aansluiting voor zonnepanelen te krijgen, veroorzaakt door netcongestie, vormden de aanleiding voor Kamervragen en een motie van PvdA-Kamerlid William Moorlag.

21 marktpartijen
Eind mei legde de provincie Drenthe de casus van de voetbalvereniging voor aan marktpartijen in een consultatie en vroeg ze om met een oplossing te komen.

21 marktpartijen dienden vervolgens een mogelijke oplossing in voor het aansluiten van de zonnepanelen van VV Nieuw Buinen op het stroomnet. De ideeën lopen uiteen van een batterij tot een energiecoöperatie.

Financiële uitwerking
Hiermee wordt VV Nieuw-Buinen ontzorgd en kan de voetbalvereniging gaan verduurzamen. Beide partijen gaan in overleg over de financiële uitwerking van de oplossing. Daarna is het aan de leden van VV Nieuw Buinen om in de algemene ledenvergadering definitief akkoord te geven voor de uitvoering.

In het voorgestelde energiesysteem wordt de opgewekte energie door de zonnepanelen overdag opgeslagen en kan de vereniging deze ’s avonds bijvoorbeeld gebruiken voor verlichting van de velden. Het systeem zorgt ervoor dat de vereniging minder energie hoeft af te nemen van het net, maar ook dat de vereniging minder energie hoeft te leveren aan het stroomnet. Daarnaast functioneert het batterijsysteem als een lokale buffer, die zowel de zonnepieken als de verbruikspieken kan afvangen, waardoor het elektriciteitsnet minder zwaar wordt belast.

Winnaar marktconsultatie
Met de oplossing is iwell de winnaar van de marktconsultatie van de provincie Drenthe. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘Hartstikke mooi voor de voetbalvereniging dat zij nu eindelijk haar gewenste energietransitie in gang kan zetten. VV Nieuw-Buinen was altijd het voorbeeld van het probleem, maar is nu het voorbeeld van de oplossing.’ 

VV Nieuw-Buinen heeft al geruime tijd een verduurzamingsplan gereed voor haar sportcomplex, met daarin de plaatsing van 246 zonnepanelen op het dak van het gebouw. Toen het plan gereed was, bleek er echter geen capaciteit te zijn op het elektriciteitsnet van Enexis. De nodige aanpassingen aan het Drentse netwerk om aansluiting mogelijk te maken, kostte meer tijd dan VV Nieuw-Buinen had vanwege een aflopende SDE-subsidie volgend jaar september.

Geen subsidie meer
De gekozen oplossing leidt er wel toe dat de voetbalvereniging overgaat van een grootverbruikers- naar een kleinverbruikersaansluiting en daardoor de subsidie uit de Stimuleringsregeling  Duurzame Energieproductie (SDE+) vervalt. De vereniging is nu bezig om alle financiën op een rijtje te zetten vanwege de omslag van groot- naar kleinverbruik, maar heeft goede hoop omdat de eerste indrukken gunstig zijn. Siert van der Laan van VV Nieuw Buinen hierover: ‘Het is ook tijd om keuzes te maken, want na 2 jaar zoeken naar een oplossing met behoud van de SDE+-subsidie is er tot op heden ook geen zicht op het moment wanneer we aangesloten kunnen worden. Dit onder meer vanwege wet- en regelgeving en het feit dat we geen uitsluitsel kunnen krijgen van Enexis. Hopelijk pakt het hele project voor ons gunstig uit en kunnen we overgaan tot realisatie van zonnepanelen en led-verlichting.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten