Solar Magazine - Drenthe roept hulp bedrijven in voor congestie voetbalclub Nieuw Buinen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Drenthe roept hulp bedrijven in voor congestie voetbalclub Nieuw Buinen
© Robert van 't Hoenderdaal | Dreamstime.com

Drenthe roept hulp bedrijven in voor congestie voetbalclub Nieuw Buinen

De provincie Drenthe vraagt marktpartijen mee te denken over een oplossing om de te plaatsen zonnepanelen van voetbalclub Nieuw Buinen alsnog op het elektriciteitsnet te kunnen aansluiten.

VV Buinen kwam vorig jaar in het nieuws, omdat de voetbalclub geen transportcapaciteit kreeg toegewezen voor het terugleveren van de door zijn zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De problemen om een aansluiting voor zonnepanelen te krijgen, veroorzaakt door netcongestie, vormden de aanleiding voor Kamervragen en een motie van PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Vergelijkbare projecten
Om de problematiek rondom netcongestie op te lossen, zoekt de provincie Drenthe nu naar verschillende oplossingen zoals energieopslag, slimme energienetten en het slim laden van elektrische auto’s.

De casus van de voetbalclub wordt door Drenthe gezien als model voor vergelijkbare opwekprojecten van diverse groottes en dient als pilot voor het oplossen van de bredere problematiek.

De casus
Voetbalvereniging Nieuw Buinen wil 246 zonnepanelen op haar dak plaatsen en zo grotendeels voorzien in de eigen energiebehoefte. De subsidie uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) voor een systeem van 70 kilowattpiek is reeds toegekend, maar de netaansluiting niet. De huidige aansluiting is enkel voor afname en bedraagt 89 kilowatt (3x160 ampère) en de geschatte netlevering bedraagt 54.000 kilowattuur per jaar. Het energieverbruik van de club is 80.000 kilowattuur per jaar. Dit energieverbruik is grotendeels ’s avonds, terwijl de opwekking grotendeels overdag is.

Aangezien de netaansluiting onzeker is, start de provincie een zoektocht naar innovatieve oplossingen. Een innovatieve oplossing moet netlevering voorkomen of verminderen. Er wordt gedacht aan flexibiliteitsoplossingen die innovatie bieden op zowel technisch als economisch gebied. Maar ook juridische of organisatorische inzichten kunnen de basis vormen voor een oplossing. Daarnaast is het belangrijk dat de oplossing schaalbaar is. Op deze manier kan de voetbalvereniging een pilot worden voor innovatie in duurzame energie waar netaansluitingen schaars zijn.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Junior Account Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Eindhoven
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!