Solar Magazine - 21 bedrijven zien oplossing voor aansluiting zonnepanelen VV Nieuw Buinen op stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
21 bedrijven zien oplossing voor aansluiting zonnepanelen VV Nieuw Buinen op stroomnet
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

21 bedrijven zien oplossing voor aansluiting zonnepanelen VV Nieuw Buinen op stroomnet

21 marktpartijen hebben een mogelijke oplossing ingediend voor het aansluiten van de zonnepanelen van VV Nieuw Buinen op het stroomnet. De ideeën lopen uiteen van een batterij tot een energiecoöperatie.

VV Buinen kwam vorig jaar in het nieuws, omdat de voetbalclub geen transportcapaciteit kreeg toegewezen voor het terugleveren van de door zijn zonnepanelen opgewekte elektriciteit. De problemen om een aansluiting voor zonnepanelen te krijgen, veroorzaakt door netcongestie, vormden de aanleiding voor Kamervragen en een motie van PvdA-Kamerlid William Moorlag.

Hulp provincie
Eind mei legde Provincie Drenthe de casus van de voetbalvereniging voor aan marktpartijen in een consultatie en vroeg ze om met een oplossing te komen.

Er reageerden dus 21 partijen. Na gesprekken met alle partijen en de beoordeling van de geboden oplossingen is gekozen voor 4 partijen die een projectplan mogen indienen. ‘Wij zijn blij met deze handreiking en hopen dat dit een oplossing biedt, zodat we het sportpark kunnen verduurzamen’, aldus Siert van der Laan namens VV Nieuw Buinen. ‘Wij hebben de moed niet opgegeven en zijn samen met provincie en gemeente blijven zoeken naar een oplossing. Hopelijk hebben we die nu gevonden en kunnen wij als voorbeeld dienen voor andere verenigingen en organisaties.’

1 partij aan de slag
Het is de bedoeling dat de partijen eind augustus hun projectplannen presenteren. Na de beoordeling van deze plannen op zowel de oplossing, planning als financiële haalbaarheid gaat er 1 partij daadwerkelijk aan de slag met de casus.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘We zijn deze zoektocht naar alternatieve oplossingen gestart, omdat netaansluiting onzeker is en voorlopig ook blijft. Op deze manier hopen we niet alleen VV Nieuw Buinen te kunnen helpen, maar ook andere initiatiefnemers met plannen voor zonne-energie die niet kunnen worden aangesloten op het net. Wij willen nu graag een vervolgstap maken, waarbij we deze initiatieven proberen te koppelen aan de marktpartijen die zich hebben gemeld’.

Provincie Drenthe wil nog dit jaar deze ‘omgekeerde marktconsultatie’ uitzetten. Stelpstra: ‘Initiatiefnemers die niet kunnen worden aangesloten op het net, kunnen zich dan melden. Wij kijken wat het probleem is en met welke partij we ze het beste in contact kunnen brengen voor een mogelijke oplossing.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Strategisch Inkoper

Fulltime (40 uur) - Amsterda, 1033NN, 75E
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!