Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Panasonic: temperatuurcoëfficiënt speelt steeds grotere rol bij aanschaf zonnepanelen
© Panasonic

Panasonic: temperatuurcoëfficiënt speelt steeds grotere rol bij aanschaf zonnepanelen

De impact van temperatuur op de efficiëntie van zonnepanelen wordt door hetere zomers steeds belangrijker. Daardoor speelt de temperatuurcoëfficiënt een steeds grotere rol bij de aankoop. Dat stelt Panasonic.

De zomers van 2018 en 2019 waren bovengemiddeld warm. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) waarschuwt dat op het noordelijk halfrond ook dit jaar weer een zomer vol hitte aan de gang is. Volgens experts kan 2020 zelfs een van de warmste zomers ooit worden sinds weerrecords worden geregistreerd.

Datasheets
Hoewel veel zon goed is voor de opbrengst van zonne-energiesystemen, zijn lange perioden van warmte ook contraproductief. Zo lopen de prestaties terug bij een stijgende omgevings- en dus ook zonnepaneeltemperatuur. Deze relatie tussen temperatuur en het vermogen van zonnepanelen wordt in beeld gebracht met de temperatuurcoëfficiënt. De toekomst brengt ons door klimaatverandering mogelijk vaker hete zomers. De temperatuurcoëfficiënt wordt volgens Panasonic dan ook naast de moduleprestaties steeds belangrijker bij het nemen van aankoopbeslissingen.

De prestaties van een zonnepaneel worden op datasheets weergegeven op basis van 1.000 watt per vierkante meter straling en een celtemperatuur van 25 graden Celsius. Op een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel echter al snel oplopen tot 60 graden Celsius. De temperatuurcoëfficiënt geeft aan hoe deze opwarming de opbrengst van het zonnepaneel beïnvloedt. Het kwantificeert in welke mate de prestaties van een module verminderen indien de omgevingstemperatuur met 1 graad Celsius stijgt. Hoe lager de temperatuurcoëfficiënt, hoe beter.

-0,258 procent
Panasonic claimt dat zijn zonnepanelen op dit gebied bovengemiddeld goed presteren ten opzichte van die van concurrenten. De temperatuurcoëfficiënt van de HIT-zonnepanelen ligt sinds 2017 rond de -0,258 procent per graad Celsius. Dit betekent dat bij een zonnepaneel van 330 wattpiek uit de HIT-serie het verwarmingsvermogen per graad Celsius met 0,851 watt vermindert.

Loopt de moduletemperatuur op een warme zomerdag op tot 60 graden Celsius dan bedraagt het verschil 35 graden Celsius. Dit betekent een vermogensverlies van 29,78 wattpiek. Het zonnepaneelvermogen bedraagt dan dus nog 300 wattpiek.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Zonnegilde B.V. zoekt:

Uitvoerder PV-installaties

Fulltime (40 uur) - Betonstraat 9, 8263 BL Kampen
Vrijopnaam zoekt:

Projectontwikkelaar Zon

32-40 uur - Rijen, Ericssonstraat 2 (Crown Business Center)
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!