Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
GroenLeven rondt bouw drijvend zonnepark Nij Beets in Opsterland af
© GroenLeven

GroenLeven rondt bouw drijvend zonnepark Nij Beets in Opsterland af

GroenLeven heeft de bouw van het drijvende zonnepark op de zandwinplas van Van der Wiel in Nij Beets afgerond. Op drijvende zonnebootjes zijn in totaal 33.648 zonnepanelen geplaatst.

GroenLeven startte begin juni met de bouw van het drijvende zonnepark Nij Beets. Op symbolische wijze werd toen het eerste ‘zonnebootje’ te water gelaten door de gemeente, Van Der Wiel bv, Energiecoöperatie Krigel en GroenLeven.

Gebiedsfonds
De komst van het zonnepark betekent een grote stap in de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Opsterland, die in 2035 zichzelf op de kaart wil zetten als energieneutrale gemeente. Het drijvende zonnepark levert voldoende zonnestroom voor 4.000 huishoudens.

De bewoners van de omgeving Nij Beets profiteren van de komst van het drijvende zonnepark. De betrokken partijen hebben in samenspraak met Energiecoöperatie Krigel en Plaatselijk Belang Nij Beets gekozen voor de komst van een gebiedsfonds. Vanuit het zonne-energieproject wordt er een financiële bijdrage gestort in dit fonds ten behoeve van sociaal- maatschappelijke doeleinden of samenlevingsactiviteiten in de omgeving van Nij Beets. Ook zal er meer ruimte worden gemaakt voor recreatievoorzieningen bij de plas.

Ecologie stimuleren
Voor het zonnepark is gebruikgemaakt van glas-glaszonnepanelen om zoveel mogelijk licht op het water te laten vallen. Ook de flora en fauna in de oevers worden ontzien door gebruik te maken van bodemverankering, zodat de ankers niet aan wal bevestigd zijn. Daarnaast ligt de plas niet vol met zonnepanelen: van de 40 hectare water is maar 9 hectare gebruikt voor de zonnepanelen. Deze liggen in een opstelling die past bij de vorm van de zandwinplas én waardoor er genoeg ruimte blijft tot aan de oevers. Tevens zal er door een ecologisch bureau onderzoek worden gedaan naar hoe de ecologie verder gestimuleerd kan worden.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Straightforward zoekt:

Senior Technisch Consultant Solar

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Youen BV zoekt:

Elektricien

Fulltime (40 uur) - 3861 RJ Nijkerk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!