Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste zonnepaneel van grootste zonnepark van Nederland geplaatst
© Solarfields

Eerste zonnepaneel van grootste zonnepark van Nederland geplaatst

Het eerste zonnepaneel van het grootste zonnepark van Nederland is geplaatst. Na 5 maanden heien en installaties maken voor zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen, melden Avitec en Solarfields de mijlpaal.

Wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn en gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe plaatsten het eerste van 300.000 zonnepanelen. De verwachting is dat het op dit moment grootste in aanbouw zijnde zonnepark van Nederland vanaf december stroom levert aan ruim 35.000 huishoudens op jaarbasis. Het zonnepark is 100 hectare groot en het vermogen is 120 megawattpiek.

Tarragrond
Het gezamenlijke project van Avitec, Avebe en Solarfields kent een volledige dubbelfunctie. Naast het zonnepark worden de percelen ook gebruikt voor de opslag van (afval)water van de aardappelzetmeelfabriek van Avebe. De percelen die als zonnepark worden ingericht, waren reeds in gebruik als waterbassins voor de fabriek.

Overtollige grond vanuit het productieproces van Avebe – te weten tarragrond – wordt rondom het zonnepark verwerkt in een landschappelijke grondwal. Hiermee is Avebe voor ruim 10 jaar gegarandeerd van een duurzame herbestemming van tarragrond. Dit resulteert in een fikse beperking van transportkilometers en uitstoot van CO2 en NOx.

Energieopslag
Voor de beperkte netaansluiting is ook een oplossing bedacht middels een aansluiting op het lokaal gesloten distributiesysteem van de aardappelmeelfabriek Avebe. Met deze oplossing worden de bestaande infrastructuur en netcapaciteit maximaal geoptimaliseerd. 

Naast het produceren van energie wordt dit zonnepark ook gebruikt voor onderzoek naar energieopslag door hbo- en wo-studenten. In een eerste studie onderzoeken studenten de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opslagen water onder de zonnepanelen van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp. In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit. Hiermee wordt het elektriciteitsnet evenwichtiger belast en is er in de nachtelijke uren de beschikking over zonnestroom.

Nu in Solar Magazine

September 2020

Harm Valk, voorzitter van de projectgroep NTA 8800: ‘Fantastisch als je zonder zonnepanelen aan BENG-eisen kunt voldoen’ Kans hagelschade zonnepanelen grootst op platte daken en kleinst bij zuidoost-oriëntatie: ‘We leggen...
Vacatures
Svea Solar B.V. zoekt:

Technical Product Manager

Fulltime (40 uur) - Binnen Parallelweg 10, Helmond
Zelfstroom zoekt:

Hoofdmonteur

Fulltime (40 uur) - Nieuw-Buinen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!