logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
13 augustus 2020

Eerste zonnepaneel van grootste zonnepark van Nederland geplaatst

Het eerste zonnepaneel van het grootste zonnepark van Nederland is geplaatst. Na 5 maanden heien en installaties maken voor zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen, melden Avitec en Solarfields de mijlpaal.

Wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn en gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe plaatsten het eerste van 300.000 zonnepanelen. De verwachting is dat het op dit moment grootste in aanbouw zijnde zonnepark van Nederland vanaf december stroom levert aan ruim 35.000 huishoudens op jaarbasis. Het zonnepark is 100 hectare groot en het vermogen is 120 megawattpiek.

Tarragrond
Het gezamenlijke project van Avitec, Avebe en Solarfields kent een volledige dubbelfunctie. Naast het zonnepark worden de percelen ook gebruikt voor de opslag van (afval)water van de aardappelzetmeelfabriek van Avebe. De percelen die als zonnepark worden ingericht, waren reeds in gebruik als waterbassins voor de fabriek.

Overtollige grond vanuit het productieproces van Avebe – te weten tarragrond – wordt rondom het zonnepark verwerkt in een landschappelijke grondwal. Hiermee is Avebe voor ruim 10 jaar gegarandeerd van een duurzame herbestemming van tarragrond. Dit resulteert in een fikse beperking van transportkilometers en uitstoot van CO2 en NOx.

Energieopslag
Voor de beperkte netaansluiting is ook een oplossing bedacht middels een aansluiting op het lokaal gesloten distributiesysteem van de aardappelmeelfabriek Avebe. Met deze oplossing worden de bestaande infrastructuur en netcapaciteit maximaal geoptimaliseerd. 

Naast het produceren van energie wordt dit zonnepark ook gebruikt voor onderzoek naar energieopslag door hbo- en wo-studenten. In een eerste studie onderzoeken studenten de mogelijkheden om bij een overvloed aan elektriciteit het opslagen water onder de zonnepanelen van het ene bassin over te pompen naar het naastgelegen bassin middels een vijzelpomp. In de nachtelijke uren stroomt dit water via een vijzelgenerator weer terug en wordt het weer omgezet in elektriciteit. Hiermee wordt het elektriciteitsnet evenwichtiger belast en is er in de nachtelijke uren de beschikking over zonnestroom.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten