logo
wvhj2023
© A. Havelaar | Dreamstime.com
© A. Havelaar | Dreamstime.com
12 augustus 2020

Onderzoekers: grote potentie voor agrariërs om zonnestroom zelf te gebruiken

Op zowel akkerbouw- als melkveehouderijbedrijven zijn er voldoende opties beschikbaar om een groot deel van de zelfgeproduceerde zonne-energie te benutten in de bedrijfsvoering.

Dat stellen onderzoekers van de Stichting Wageningen Research (WR) in het rapport ‘Zonder netverzwaring maximaal hernieuwbare energie produceren’.

Palet aan maatregelen
Het rapport is een product van de publiek-private samenwerking (pps) landbouw. Dat is een samenwerking tussen LTO Noord, Alliander, Stedin, Windunie, Petawatts, Wageningen University & Research en ECN-TNO.

De onderzoekers beschrijven in hun rapport een palet aan maatregelen om de opgewekte energie op het boerenbedrijf te benutten, zodat ondernemers kunnen kijken welke opties geschikt zijn voor hun specifieke bedrijfsvoering.

Ruimte voor meer zonnepanelen
‘Het benutten van eigen energie in de bedrijfsvoering en vooral tijdens uren van piekproductie maakt het mogelijk om meer zonnepanelen te installeren dan maximaal kan binnen de bestaande netaansluiting en dat kan extra inkomen opleveren’, schrijven de onderzoekers. ‘Het maximaal inzetten van zelfopgewekte hernieuwbare energie in de bedrijfsvoering door bijvoorbeeld het elektrificeren van machines en processen die nu diesel als brandstof gebruiken, vermindert de CO2-emissie van het bedrijf (of de keten), resulterend in een duurzamere bedrijfsvoering. Voor de akkerbouw is dit een concrete doelstelling in het keurmerk On the way to Planet proof. Bij de melkveehouderij is de CO2-emissie per kilogram melk eveneens een criterium in de Planet Proof-certificering, en als KPI in de biodiversiteitsmonitor.’

Het zelf benutten van energie in de bedrijfsvoering maakt het volgens de onderzoekers mogelijk om meer hernieuwbare energie op het bedrijf te produceren zonder verzwaring van het laag-/middenspanningsnet. ‘Dat bespaart direct maatschappelijke kosten en levert de netbeheerders tijd op om eerst investeringen in het net te doen waar het acuut noodzakelijk is. Zo kan er meer duurzame-energieproductie plaatsvinden tegen minder maatschappelijke kosten. Landbouwbedrijven leveren zo een driedubbele bijdrage aan de energietransitie: meer hernieuwbare energieproductie, een bijdrage aan de netstabiliteit en het reduceren van maatschappelijke kosten.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten