Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: congestiemanagement voor 6 nieuwe locaties geen oplossing
© Wessel Cirkel | Dreamstime.com

Liander: congestiemanagement voor 6 nieuwe locaties geen oplossing

Liander meldt dat er op 6 nieuwe locaties geen extra netcapaciteit meer beschikbaar is voor het terugleveren van zonne-energie. Congestiemanagement is voor deze stations in Flevoland en Friesland geen oplossing.

Het goede nieuws is dat er voor 2 stations wel weer capaciteit beschikbaar is, te weten Heerenveen (verbruik en opwek) en Grouw (verbruik). ‘Als er – om welke reden dan ook – capaciteit vrijkomt, dan verdelen we die altijd eerst onder de klanten die daarvoor een aanvraag bij ons hebben gedaan’, meldt Liander. ‘Daarom benadrukken we ook – zeker in rode gebieden – dat als een klant meer vermogen wil hebben, hij of zij daarvoor gewoon een aanvraag kan doen bij ons. Als de verzwaringen gereed zijn, of wanneer er tussentijds capaciteit vrijkomt, dan zijn deze aanvragen namelijk de eerste die we benaderen. Is er tussentijds capaciteit vrijgekomen, zijn alle bij ons bekende aanvragen behandeld en blijft er dan nog voldoende capaciteit over voor nieuwe aanvragen? Dan zetten we het gebied terug naar “transparant” én we informeren daarover alle grootzakelijke klanten in dat gebied persoonlijk.’

1 nieuw oranje schaarstegebied voor opwek
In het nieuwe oranje gebied is geen extra netcapaciteit beschikbaar en doet Liander onderzoek naar mogelijke oplossingen. De beperkte netcapaciteit geldt vaak voor een deel van de plaats. Onderstaand een overzicht van het nieuwe oranje schaarstegebied; het gaat om 1 nieuwe oranje schaarstegebied voor opwek.

  • Friesland: Ureterp (opwek)

6 nieuwe rode schaarstegebieden voor opwek
​Voor de volgende plaatsen doet Liander nu een nieuwe melding dat er geen extra netcapaciteit beschikbaar is en congestiemanagement – het afstemmen van vraag en aanbod tussen bedrijven en instellingen – niet mogelijk is. Klanten die extra netcapaciteit wensen, zullen hier moeten wachten totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Op de landkaart in onderstaande video (red. de video toont enkel de schaarstegebieden voor opwek) zijn deze gebieden met de kleur rood aangeduid; het gaat om 56 nieuwe rode schaarstegebieden voor de teruglevering dan wel opwek van (zonne)stroom. Ook hier geldt dat de beperkte netcapaciteit niet geldt voor de gehele plaats, maar voor een deel ervan.

  • Flevoland: Lelystad (opwek)
  • Friesland: Anjum (opwek), Damwoude (opwek), Drachten (verbruik), Harlingen (opwek), Heerenveen (verbruik), Leeuwarden (3 knelpunten voor verbruik en opwek), Rijperkerk (verbruik en opwek) en Vlieland (opwek).

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Straightforward zoekt:

Inspecteur PV-projecten (landelijk)

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Solarcentury Nederland zoekt:

Junior Onderhoudsmanager Zonneprojecten

32-40 uur - Den Bosch
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!