Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
SolarNRG plaatst zonnepanelen bij A9 op dak Gaasperdammertunnel
© SolarNRG

SolarNRG plaatst zonnepanelen bij A9 op dak Gaasperdammertunnel

SolarNRG voorziet in opdracht van IXAS voor Rijkswaterstaat de Gaasperdammertunnel van zonnepanelen. Het project is onderdeel van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

IXAS is hoofdaannemer van Rijkswaterstaat voor het ontwerp, de aanleg, de financiering en het 20 jaar lang onderhouden van de Gaasperdammerweg; oftewel de A9 Holendrecht-Diemen. IXAS is een samenwerking tussen Ballast Nedam, Fluor, Heijmans en 3i.

Openbaar park
In opdracht van IXAS realiseert SolarNRG een pv-systeem bestaande uit 5.246 zonnepanelen. Op het overige deel van het tunneldak zal een openbaar park worden aangelegd om de, voorheen door de A9 gescheiden, wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar te verbinden.

Door de vorm was er voor dit project volgens SolarNRG bijzondere engineering benodigd. ‘Vanwege extra lange kabellengten moeten er onder andere omvormers toegepast worden in de 800-volt-range’, duidt Jordi van Elferen, senior accountmanager bij SolarNRG. ‘Daarnaast moest er een transformatorhuis besteld worden, ook geen alledaagse bezigheid. Gelukkig wist Voltens, leverancier van hoogspanning energieoplossingen, ons hierover te adviseren. Dit project is op 2 vlakken anders dan de meeste projecten die we uitvoeren. Ten eerste de locatie; het is de eerste keer dat we een installatie zullen uitvoeren op een tunneldak. En ten tweede passen we hier hoogvoltage-omvormers toe.’

Personeelscollectief
Naast de aanleg van het zonnestroompark hebben IXAS en SolarNRG samen een personeelscollectief ontwikkeld. Op die manier hebben werknemers van IXAS de mogelijkheid om bij SolarNRG zelf een zonnestroomsysteem aan te schaffen.

De verwachting is dat het project rond begin oktober 2020 zal worden opgeleverd. Inmiddels zijn dan naar verwachting 3 van de 4 tunnelbuizen van de langste landtunnel van Nederland geopend voor verkeer.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Boss Energy Consulting zoekt:

Project Developer

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Saman Groep zoekt:

Vestigingsleider

Fulltime (40 uur) - Omgeving Rotterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!