- ‘Discussie over afbouw salderingsregeling nog niet afgerond’
- De harde cijfers | Europa installeert dit jaar 5 gigawatt aan batterijen
- Het Dilemma | Is het volledig recyclebare Chinese zonnepaneel over 5 jaar mainstream?
- Project van de week | Gemeente en burgers eigenaar van zonnecarport bij Dolfinarium
- SPIRIT solar lighting: ‘Als je dromen hebt, moet je ze najagen’
- Netbeheerders over uitvallende omvormers zonnepanelen: ‘Koffiedik kijken of spanningsproblemen volledig op te lossen zijn’
- Ecodesign en energielabel zonnepanelen: ‘The devil is in the details, contraproductiviteit niet ondenkbaar’
- Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan


EU: energiebelastingrichtlijn herzien en einde maken aan dubbele belasting voor energieopslag
De Europese Unie (EU) wil dat alle lidstaten zo snel mogelijk een einde maken aan de dubbele belasting voor energieopslag. Dit moet gerealiseerd worden door een herziening van de energiebelastingrichtlijn.
Frans Timmermans heeft namens de Europese Commissie de Waterstofstrategie van de EU gepresenteerd. De strategie moet onder meer leiden tot de uitrol van 80 tot 120 gigawatt(piek) zonnepanelen en windmolens. Naast de Waterstofstrategie (Hydrogen Strategy) heeft de EU ook de strategie voor integratie van energiesystemen (Strategy for Energy System Integration) gepresenteerd. De 2 strategieën moeten de weg effenen voor een efficiëntere en onderling verbonden energiesector, gedreven door de tweeledige doelstelling van een schonere planeet en een sterkere economie. De strategieën sluiten ook aan bij de Europese Green Deal omdat ze het groene economisch herstel na de coronacrisis stimuleren.
Einde dubbele belasting
Veruit het belangrijkste onderdeel van de 2 strategieën voor de energieopslagsector is te vinden in de strategie van integratie van energiesystemen. In deze strategie heeft EU namelijk vastgelegd dat er in heel Europa zo snel mogelijk een einde gemaakt moet worden aan de dubbele belasting bij energieopslag.
‘Er moet worden gekeken naar de specifieke kenmerken van elektriciteit die wordt gebruikt voor energieopslag of voor de productie van waterstof, om dubbele belastingheffing te voorkomen (zodat energie slechts één keer wordt belast bij levering voor eindverbruik) en om ongerechtvaardigde dubbele netheffingen te vermijden’, schrijft de EU in de strategie.
Kernactie
In de strategie voor integratie van energiesystemen is verder te lezen dat de Europese Commissie het als een kernactie ziet ‘om een gelijk speelveld voor alle energiedragers te bevorderen’.
Daarbij merkt men op dat de belasting op energieproducten en elektriciteit afgestemd moet worden op het milieu- en het klimaatbeleid en er gezorgd moet worden voor een geharmoniseerde belastingheffing op zowel opslag als waterstofproductie. Het vermijden van dubbele belasting moet daarbij gerealiseerd worden door de herziening van de energiebelastingrichtlijn.
Deel dit bericht
Dit is een artikel van