Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander: ondanks groei zonne-energie liever geen nieuwe wadkabel naar Vlieland
© T.w. Van Urk | Dreamstime.com

Liander: ondanks groei zonne-energie liever geen nieuwe wadkabel naar Vlieland

Niet een nieuwe wadkabel, maar een verhoogde zelfconsumptie van zonne-energie is volgens Liander de oplossing voor Vlieland. De netbeheerder wil dat het waddeneiland meer zelfvoorzienend wordt.

Op Vlieland is door de snelle groei van zonne-energie de maximale teruglevercapaciteit van de bestaande wadkabel bereikt. De netbeheerder is al in december 2019 samen met de gemeente en lokale partijen een verkenning gestart om te kijken naar de toekomstige energievoorziening op het Waddeneiland. Doel is om Vlieland meer zelfvoorzienend te maken en investeringen in een nieuwe wadkabel te voorkomen.

Waddenzee
Op Vlieland is door de snelle verduurzaming van bedrijven, particulieren en de woningcoöperatie de maximale capaciteit bereikt voor het grootschalig terugleveren van energie. Op het eiland wordt meer stroom geproduceerd dan afgenomen. De bestaande kabelverbinding met het vasteland kan de afvoer van nog meer duurzame elektriciteit niet meer aan. Liander is volop bezig met uitbreidingen en versterkingen van het net. De aanleg van extra elektriciteitskabels door de Waddenzee neemt met name door procedures en vergunningstrajecten meerdere jaren in beslag. Om de energievoorziening in de toekomst naast betrouwbaar ook betaalbaar te houden, zet de netbeheerder in op alternatieve oplossingen.

Relatiemanager Oeds Kuipers van Liander: ‘Er ligt een uitdaging om te kijken hoe Vlieland de opgewekte duurzame energie zoveel mogelijk zelf kan gebruiken, waardoor extra maatschappelijke investeringen in de netten kunnen worden vermeden én er ruimte is voor een duurzame energievoorziening. Als netbeheerder heeft Liander een goed beeld van de mogelijkheden van het lokale energienet. Hierover verkennen we met de gemeente en lokale partijen de oplossingen. Samen ontwerpen we een toekomstige, duurzame energievoorziening.’

Eerste resultaten na de zomer
De plannen voor de korte en lange termijn worden momenteel verder uitgewerkt door een werkgroep. De eerste resultaten worden na de zomer verwacht. Liander is ook met de andere Waddeneilanden in gesprek over de toekomstige vraag en aanbod van energie. Eind augustus is hiervoor een sessie belegd met alle Waddeneilanden om de mogelijkheden te verkennen. Alle duurzaamheidsontwikkelingen op de eilanden worden ook meegenomen in de Regionale Energiestrategieën (RES’en), die momenteel worden ontwikkeld als uitvloeisel van het Klimaatakkoord.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Ikaros Solar Belgium NV zoekt:

Construction Manager

Fulltime (40 uur) - 2900
Boss Energy Consulting zoekt:

Solar Business Development Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!