Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Gent presenteert Klimaatplan 3.0: aantal zonnepanelen tot 2025 verdubbelen
© Insaver

Gent presenteert Klimaatplan 3.0: aantal zonnepanelen tot 2025 verdubbelen

De Vlaamse stad Gent heeft zijn ontwerp van het Klimaatplan 3.0 gepresenteerd. De stad mikt op de verdubbeling van het huidig aantal zonnepanelen tegen 2025 en heeft hier 6 actiepunten voor geformuleerd.

Dit is het derde klimaatplan sinds de Stad Gent zich in 2009 vastlegde om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 procent te verminderen. Het ontwerp klimaatplan telt meer dan 60 pagina’s en honderden actiepunten over verschillende domeinen heen, waarvan dus 6 voor zonne-energie. Een vernieuwde zonnekaart en warmtekaart zullen burgers helpen ontdekken welke hernieuwbare energie het meest geschikt is voor hun woning.

Investeringen leven op
Voor zijn eigen patrimonium (gebouwen) mikt Gent op een jaarlijkse energiebesparing van minimaal 3 procent. Ook zal in kaart gebracht worden hoe het eigen gebouwen- en voertuigenpark CO₂-neutraal kan zijn tegen 2040. Daarnaast wil de stad tegen 2050 ook 30 procent van het stedelijk elektriciteitsverbruik uit zonnepanelen halen.

De cijfers laten na een dieptepunt in 2013 zien dat de Gentse gezinnen en bedrijven opnieuw fors zijn gaan investeren in zonnepanelen. In 2019 werd voor maar liefst 18,7 megawatt aan pv-installaties geplaatst, wat meer is dan in de periode 2013-2018 samen. Opvallend is volgens de stad de toename van grote installaties.

6 actiepunten
De 6 actiepunten voor zonne-energie zijn als volgt:

 • Actie 1: Actualisering zonnekaart
  De zonnekaart wordt geactualiseerd en geïntegreerd in de nieuwe versie van ‘Check je huis’. Doorlopende communicatie zorgt ervoor dat elke Gentenaar weet of zijn dak al dan niet geschikt is voor zonnepanelen.
 • Actie 2: Advies en begeleiding voor de installatie van zonnepanelen
  De adviseurs van de Energiecentrale onderzoeken en stimuleren de installatie van zonnepanelen bij elk huisbezoek. Geïnteresseerde Gentenaars worden doorverwezen naar externe initiatieven zoals ‘Gent Zonnestad’ of de groepsaankoop van de provincie Oost-Vlaanderen.
 • Actie 3: Energieleningen voor de installatie van zonnepanelen
  Voor de prefinanciering van een pv-installatie kunnen Gentenaren gebruikmaken van een energielening uit het rollend fonds via de Energiecentrale.
 • Actie 4: Buurzame Stroom verderzetten en uitbreiden
  Het consortium van Buurzame Stroom zal verder blijven bestaan, mogelijk aangevuld met nieuwe partners. Vanuit dit consortium kunnen pv-projecten opgezet worden en kunnen individuele projecten van partners opgevolgd worden. Daarnaast kan het consortium ook fungeren als kennis- en lobbygroep. Stad Gent zal partner blijven binnen dit consortium. Vanuit het consortium worden nieuwe experimenten opgezet of gestimuleerd.
 • Actie 5: Bedrijven en organisaties zetten in op hernieuwbare energie
  Energie-coaching adviseert en begeleidt zowel bedrijven als organisaties om stappen te zetten naar klimaatneutraliteit en sterker in te zetten op hernieuwbare energie.
 • Actie 6: Gebouwen Groep Gent
  Groep Gent heeft de ambitie om in 2025 30 procent van het stedelijk elektriciteitsverbruik uit zonnepanelen te halen. Deze investering in zonnepanelen zal enerzijds gebeuren door zelf te investeren in de aanleg en anderzijds door in samenwerking met burgercoöperaties en energieholding een participatief traject op te zetten.
Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Straightforward zoekt:

Senior Technisch Consultant Solar

Fulltime (40 uur) - Urmond, 6129 EL, 49
Boss Energy Consulting zoekt:

Grid Connection Engineering Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!