Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Enexis: nieuwe rekenmethode zorgt voor meer netcapaciteit in Noord-Nederland
© Enexis

Enexis: nieuwe rekenmethode zorgt voor meer netcapaciteit in Noord-Nederland

Met de introductie van een nieuwe rekenmethode en de ingebruikname van een nieuw hoog- en middenspanningsstation komt er in het noorden van Nederland extra netcapaciteit beschikbaar. Dat meldt netbeheerder Enexis.

‘Niet alleen door fysieke uitbreiding komt er meer capaciteit beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook door de keuzes die onze klanten maken, aangepaste wet- en regelgeving, mogelijkheden voor congestiemanagement en nieuwe inzichten over de impact die energiestromen in de praktijk hebben op de stations’, aldus Enexis in de aankondiging over het beschikbaar komen van extra netcapaciteit.

Nieuw station: 100 megawatt extra
In september 2020 neemt de netbeheerder nieuwe hoog- en middenspanningsstations Eemshaven Midden in gebruik. Het huidige station Eemshaven Oost heeft niet voldoende capaciteit voor de grote vraag naar nieuwe aansluitingen. Om dit station niet te overbelasten en wel te kunnen voldoen aan de toenemende vraag, plaatst Enexis een extra station. Op dit nieuwe station sluit men een deel van de bestaande huizen en bedrijfspanden in de regio aan én we kunnen voor zo’n 100 megawatt aan nieuwe initiatieven van klanten op de interesselijst van regio Eemshaven op dit station aansluiten.

Nieuwe rekenmethode: 170 megawatt extra
Om fysieke congestie en daarmee overbelasting (onveiligheid en schade) in de toekomst steeds beter te kunnen voorkomen, is de netbeheerder continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo heeft men samen met TenneT gezocht naar een verbeterde rekenmethode die gebaseerd is op de gegevens van de eerder uitgevoerde onderzoeken naar congestiemanagement.

Op basis van deze lokale data kan Enexis veel gedetailleerder kijken naar de energiestromen per station. ‘Daarmee zijn we opnieuw gaan rekenen en komt er verdeeld over meerdere stations zo’n 170 megawatt extra capaciteit beschikbaar, met een bandbreedte van 0 tot 15 megawatt per station’, aldus de netbeheerder.

Met deze extra capaciteit wordt een deel van de wachtende klanten eerder aangesloten dan gepland. Enexis neemt contact op met de klanten die hiervoor in aanmerking komen. De totale vraag naar transportcapaciteit in Noord-Nederland is echter veel groter dan deze extra capaciteit. Voor nieuwe initiatieven of klanten die onlangs geen transportindicatie konden krijgen, is dit helaas nog geen oplossing. Structurele netuitbreidingen blijven volgens Enexis dan ook nodig om de komende jaren in de totale behoefte aan netcapaciteit te kunnen voorzien.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
4BLUE zoekt:

Allround Marketeer

Fulltime (40 uur) - Wijchen (Bijsterhuizen 3005a, 6604LP)
Saman Groep zoekt:

Servicemonteur Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Zierikzee, 4301 RZ nr. 1
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!