Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Manifest Multifunctionele Daken: oproep tot zonnepanelen én vasthouden water
© NMU

Manifest Multifunctionele Daken: oproep tot zonnepanelen én vasthouden water

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) heeft opgeroepen tot een Duurzame Daken Revolutie en hiertoe het manifest Multifunctionele Daken gepresenteerd. Men wil onder andere meer zonnepanelen.

In de provincie Utrecht ligt zo’n 56 vierkante kilometer aan dak. Die daken zijn volgens de organisatie prima geschikt om energie op te wekken, om water vast te houden, om het gebouw te verkoelen. Omdat dit nog veel te weinig gebeurt, heeft de NMU nu het manifest gelanceerd.

Groener, blauwer, geler en roder
Dit manifest is in samenwerking met marktpartijen opgesteld en beschrijft wat gemeenten, provincie, waterschappen en ontwikkelende partijen kunnen doen om de daken duurzaam te maken. De daken kunnen namelijk groener (meer biodiversiteit), blauwer (waterberging), geler (zonnepanelen) en roder (leefruimte).

Gemeenten kunnen bijvoorbeeld eisen stellen bij nieuwbouw en bij kleinere (uitbouw)projecten waarvoor een vergunning nodig is. Verder moeten gemeenten bij nieuwbouw actief sturen op de aanleg van groene en waterbergende daken, in combinatie met zonnepanelen. De groene daken zorgen daarbij voor lagere temperaturen in de zomer en betere prestaties van zonnepanelen.

Ook kunnen gemeenten voor groene projecten lagere leges heffen en de rioolheffing differentiëren. Verder kunnen overheden het goede voorbeeld geven met hun eigen gebouwen en bushokjes; ook kunnen ze bedrijven, particulieren, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en woningcorporaties stimuleren en ondersteunen met verduurzamen van hun daken.

Nu in Solar Magazine

Juni 2020

Nieuwe versies handboek en eindtermen zonne-energie op komst: ‘Eindtermen zijn de blauwdruk voor opleidingen, examens en de erkenningsregeling’ Erik Martinson (Svea Solar) over overname consumententak Solarcentury: ‘Wij willen...
Vacatures
Solention B.V. zoekt:

Werkvoorbereider

<24 uur - Ede, 6718XA
Boss Energy Consulting zoekt:

Grid Connection Engineering Manager

Fulltime (40 uur) - The Netherlands
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!